Először lép fel Magyarországon a bizánci egyházzenét éneklő Cappella Romana

Kultúra – 2018. május 26., szombat | 15:01

A világhírű kórus, a Cappella Romana június 2-án a Szent Efrém Férfikarral ad koncertet a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban, június 3-án pedig Debrecenben, az Attila téri Istenszülő Oltalma görögkatolikus főszékesegyházban lép fel.

A Cappella Romana a Szent Efrém Férfikar meghívására érkezik hazánkba és június 2-án, szombaton 19.30-kor a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban ad koncertet. A nyolc énekes az Orientale Lumen sorozat keretében az ortodox pünkösd ünnepköréhez tartozó művekből válogat: az esten bizánci énekeket ad elő, melyekre a Szent Efrém Férfikar a Kárpát-medence dallamaival válaszol.

A Cappella Romana a budapesti közös koncertet követően a Hajdúdorogi Görögkatolikus Metropólia főszékesegyházában, Debrecenben ad önálló hangversenyt június 3-án, vasárnap a Grottaferratai Kódex című műsorából. Az együttes már a 18:30-kor kezdődő vecsernyébe is bekapcsolódik, ezután kezdik önálló hangversenyüket 19:30-kor. A belépés ingyenes.

A portlandi székhelyű Cappella Romana a bizánci egyházzene elhivatott képviselője. A kórus 1991-ben alakult. Nevüket az „Új Rómától”, azaz Bizánctól kölcsönözték, hangzásukat, előadási gyakorlatukat pedig a konstantinápolyi hagyomány alapján alakították ki.

A Cappella Romana alapító-vezetője a görög származású Alexander Lingas énekes, karvezető és zenetörténész, a bizáncizene-kutatás vezető képviselője. Az együttes – a Szent Efrém Férfikarhoz hasonlóan – a kortárs zene előadását, terjesztését is alapvető feladatának tekinti, így repertoárjukban Michael Adams, Arvo Pärt, Ivan Moody, John Tavener, Sergei Glagolev, Peter Michaelides és Tikey Zes kompozíciói is megtalálhatók.

Forrás: MTI, Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria