Emlékkiállítás nyílt Bazsonyi Arany festményeiből Szekszárdon

Kultúra – 2018. január 17., szerda | 13:02

Január 13-án, Bazsonyi Arany festőművész születésének 90. évfordulóján emlékkiállítás nyílt a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban. A kiállításmegnyitón bemutatták a festőművész összegyűjtött verseiből készült kötetet is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Bazsonyi Arany 1928-ban született a Tolna megyei Gyulajon. 1948-tól 1951-ig a budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytatott művészeti tanulmányokat, azonban szüleit kulákká nyilvánították, és el kellett hagynia a főiskolát. Bazsonyi Arany ezt követően tanítónőként dolgozott, önálló kiállítással először 1964-ben mutatkozott be. Számos szakrális témájú festményt készített, köztük szekkókat a kurdi és pusztahencsei katolikus templom számára. Műveit számos hazai köz- és magángyűjtemény őrzi, például a simontornyai Vármúzeum, a Szombathelyi Képtár, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum és az esztergomi Keresztény Múzeum. Bazsonyi Arany 2011-ben hunyt el. 

A festőművész születésének 90. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója mondott köszöntőt, majd bemutatták a Bazsonyi Arany Szigorú időrendben című, összegyűjtött verseiből készült kötetet.

A kiállítás a szekszárdi Vármegyeháza kiállítótermében tekinthető meg naponta 10–17 óráig. (Cím: 7100 Szekszárd, Szent István tér 26.)

Szöveg: Fecske Orsolya

Fotó: Fecske Orsolya; Artportál.hu; Tolnaart.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria