Emmy-díjat kapott a Csernobil – Magyar siker Los Angelesben

Kultúra – 2019. szeptember 23., hétfő | 12:15

Idén 71. alkalommal osztották ki szeptember 22-én az Emmy-díjakat Los Angelesben. A legjobb korlátozott epizódszámú sorozat díját az HBO Csernobil című sorozatának ítélték oda. A széria rendezője, Craig Mazin és Johan Renck forgatókönyvíró is díjat vehetett át a gálán.

Korábban a Nézünk, és nem hiszünk a szemünknek című írásunkban az immár díjnyertes sorozatról a következőt írtuk: ahhoz, hogy egy sorozat lekösse a nézőt, elsősorban egy jól kigondolt és megírt forgatókönyv kell. Craig Mazin forgatókönyvíró, rendező ebben az esetben jó érzékkel vette észre, hogy a csernobili katasztrófa eseményei önmagukban is képesek olyan feszültséget teremteni, hogy a történethez szinte hozzá sem kell nyúlni. Valójában persze ez nem teljesen igaz, hiszen ahhoz, hogy az alaptéma minden hangja kibontakozhasson, szükség van az árnyalt és jól kiegyensúlyozott hangszerelésre is.

Mazin szinte tökéletes munkát végzett. Három szereplőre helyezte a hangsúlyt; az eseményeket elsősorban az ő közvetítésükkel láthatjuk. Valerij Legaszov atomfizikus (Jared Harris) és Borisz Scserbina miniszterelnök-helyettes (Stellan Skarsgård) valós alakok. Ulana Komjuk atomfizikus (Emily Watson) igazából nem létezett, az alkotók az ő személyében mintegy egyesítették azokat a szakembereket, akik a baleset következményeinek elhárításában közreműködtek. A színészi játék is kifogástalan, még a másodlagos szereplők is hitelesek. A környezet, a díszlet abszolút autentikus, a kazettás magnótól a feliratokon át a ZIL teherautóig minden a ’80-as évek Szovjetunióját idézi. Talán csak egy kifogással élhetünk: furcsa ebben a közegben az angol nyelvet hallani.

* * *

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK Kommunikáció és Média Intézet Facebook-oldalán számolt be arról, hogy Markó Júlia, volt hallgatójuk (a képen balra) részt vett az Emmy-gálán, melyet az amerikai televíziózás legrangosabb díjátadójaként tartanak számon. Júlia két éve dolgozik produkciós supervisorként a londoni DNEG vizuális effektekkel, számítógépes animációval foglalkozó vállalatánál. A DNEG idén a Csernobil filmsorozatért, a „Visual Effect as a Supporting Role” kategóriában nyert díjat. Júlia nevét számos ismert és nívós produkció stáblistájában olvashattuk ezidáig, mint a Legendás állatok – Grindelwald bűntettei, Mission Impossible – Utóhatás, The Kid who would be King – Király ez a srác! vagy a Csodapark.

Forrás: MTI, PPKE BTK Kommunikáció és Média Intézet

Fotó: HBO

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria