Ének Gizella királynéról – Érsekségi ékességek (50.)

Kultúra – 2022. június 6., hétfő | 16:02

A Veszprémi Főegyházmegye kiemelt feladatának tekinti a hitből fakadó kultúra és a kulturális értékek gondozását, ezek méltó bemutatását, ezért Érsekségi ékességek címmel sorozatban ismerteti őket honlapján. A mostani részből megtudhatjuk, hogy született az Ének Gizella királynéról című mű.

A veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság karnagya 2012–14 között a Berzsenyi Dániel Főiskola Zenei Tanszékének vezetője, Vinczeffy Adrienne volt.

Veszprémben, Gizella királyné városában egy Árpád-házi szentekről szóló műsort állított össze, melyben a következő szentekről emlékezett meg: Szent István, Szent Imre, Szent Gellért, Szent László, Szent Erzsébet, Szent Margit. Gizella királynéról még nem született zenei alkotás, csak vers. Vinczeffy Adrienne Daróci Bárdos Tamáshoz fordult, hogy írjon egy Gizella-éneket. Erre a felkérésre készült az Ének Gizella királynéról című mű, amit Kozma László versére írt az Erkel-díjas zeneszerző.

Ugyanekkor készült szintén Vinczeffy Adrienne felkérésére a Kinga, Szandec úrnője című kompozíció is, amit Horváth Barnabás Erkel-díjas zeneszerző írt. A szentekről szóló összeállítást 2013. április 30-án vették fel lemezre, melynek címe: Árpád-házi szentek dicsérete.

Az Ének Gizella királynéról ősbemutatója a Gizella Napok keretében 2013. május 11-én megtartott Árpád-házi szentek köszöntése című koncerten volt. A művet a Liszt Ferenc Kórustársaság adta elő, Tóth Tihamérné mondta a mű közben elhangzó verset, vezényelt: Vinczeffy Adrienne.

A mű további bemutatói:
– 2013. augusztus 20-i városi ünnepség;
– 2013. szeptember 12-én az Ars Sacra Fesztivál – Templomok éjszakája keretében a Szentek a magyar történelemben című műsorban, a Szent Mihály-székesegyházban. Ez alkalommal az énekekhez vetítés is társult;
– 2018. október 1-jén a zene világnapjára rendezett Veszprém Városi Kórustalálkozón a művet közös műként adták elő a résztvevő kórusok Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskara karnagyának irányításával;
– A kórusművet 2022. május 7-én a Gizella Napok alkalmával a szabadtéri érseki szentmise gyülekező énekeként öt egyházi kórus szólaltatta meg.

A most hallható felvételen a Padányi Katolikus Iskola középiskolás kórusa énekli a művet a veszprémvölgyi apácák kolostorának romjai között. Vezényel Zsilinszky Cecília, orgonán közreműködik Erdélyi Ágnes.

A mű szövege Kozma László verse:

Veszprém városában Gizella királyné
Szíve dobbanása rebbenő madáré.
Templomi palástba hímzi arany álmát,
Boldog Magyarország fényes ragyogását.

Hallgasd meg kérését, ki messziről tért meg.
Hazajöttem ide, óvjad ezt a népet.
Ne hagyja el béke, bőség és szerencse,
Jövő dicsőségre a fiam vezesse.

Forrás, fotó és videó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria