Évadnyitóját ünnepelte a váci egyházmegyei múzeum

Kultúra – 2019. május 9., csütörtök | 11:20

A hagyományokhoz híven a hónap első vasárnapján, május 5-én rendezték meg a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény évadnyitóját a váci nagypréposti palotában.

Az ünnepség elején Varga Lajos váci segédpüspök, múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket. Beszédében megemlékezett gróf Csáky Károly Emmánuel váci püspök halálának századik évfordulójáról, mivel a kincstár újjáalapítása, gyarapítása és a kornak megfelelő felszereléssel, bútorzattal való berendezése Csáky püspök érdeme. Az egykori püspök a kincstár sok műtárgyát restauráltatta, sok pusztulás által fenyegetett műkincset gyűjtött össze és helyezett el a gyűjteményben, de saját tulajdonában álló alkotásokkal is gazdagította.

Ezt követően Beer Miklós váci megyéspüspök mondott beszédet, melyben a közelmúltban elhunyt Pálos Frigyes kanonok, korábbi múzeumigazgató tevékenységét méltatta. A főpásztor személyes emlékeit felidézve mutatta be a néhai igazgató munkásságát. Pálos Frigyes huszonöt évig volt vezetője az egyházmegyei gyűjteménynek, melyet a rendszerváltás után visszakapott és felújított nagypréposti palotában rendeztek be. Emlékére a múzeum épületében egy sarkot hoztak létre, amelyben íróasztalát, személyes tárgyait, iratait és portréját állították ki.

A beszédek után Zomborka Márta muzeológus és Privári-Mürschberger Zsuzsanna műtárgyvédelmi asszisztens tartottak előadást. A megnyitón közreműködött Kokas Márton, a zenei szolgálatot a Félegyházi család látta el. Az ünnepséget követően Varga Lajos püspök tárlatvezetést tartott a múzeumban.

* * *

A múzeum nyitvatartása:

Május 5-től október 31-ig:

Hétfő, kedd: szünnap
Szerda, csütörtök, péntek: 14-től 18 óráig
Szombat, vasárnap: 10-től 18 óráig

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria