Facebookon „látogathatjuk” a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárat

Kultúra – 2022. január 22., szombat | 18:00

Önálló oldalt indított januárban a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár az egyik legnagyobb közösségi portálon.

Mivel az 1968-ban alapított, több mint 40 ezer kötetes gyűjtemény a jelenlegi járványügyi helyzetben egyáltalán nem vagy pedig csak korlátozások mellett látogatható, illetve kölcsönözhető, a Facebookon való megjelenés újabb lehetőség az értékes és érdekes könyvek, periodikák, breviáriumgyűjtemény, valamint szentképgyűjtemény egyes darabjainak megtekintésére.

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár története a pécsi Papnevelő Intézet épületének 1948-ban történt államosításáig nyúlik vissza, melynek következményeként az akkor mintegy 33 ezer kötetes könyvtári anyagot ideiglenesen a pécsi székesegyház alagsori raktárhelyiségében, a Kőtárban helyezték el.

A könyvállományból 1968-ra Cserháti József megyéspüspök kezdeményezésére született meg a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár azzal a céllal, hogy összegyűjtse „az egyházmegye területéről a volt egyházi tulajdonú könyvtárak maradékait, valamint a megszűnt plébániákon talált, illetve elhunyt lelkészek hagyatékából származó könyveket”. A hajdani szeminárium tanári és diákkönyvtár-állománya tehát kiegészült a megszűnt plébániák könyvtáraival. A bibliotéka helyszíne akkor a Pécs-Szigeti Külvárosi Plébánia Szent Ferenc-templom gyóntatója feletti emeleti könyvtárhelyiség (a Ferences Rend hajdani pécsi könyvtára) lett.

A könyvtárat 1968-tól Fényi Sándor kanonok igazgatása mellett Kersák Pál segédlelkész működtette 2001-ig. 2001. július 1-jén Boda Miklósné Szepes Zsuzsanna kapott könyvtárvezetői kinevezést, hogy a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Könyvtárával összehangolva biztosítsa a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár működését is.

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár 2020-tól új helyszínen, a Janus Pannonius utca 8. alatti hajdani kanonoki házban működik, ahol jelenlegi, mintegy 40 ezer kötetes állománya a könyvek mellett periodikákat, breviáriumgyűjteményt, valamint szentképgyűjteményt is magába foglal.

A könyvtár előreláthatólag 2022 tavaszáig csak előzetes bejelentkezéssel kutatható és tekinthető meg, ehhez a konyvtar@pecs.egyhazmegye.hu; illetve pohankae@pecs.egyhazmegye.hu e-mail-címeken várják az érdeklődők üzeneteit.

A könyvtár Facebook-oldala ITT érhető el.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria