Felújítják Gyula legrégibb lakóépületét, a Máriás házat

Kultúra – 2020. november 12., csütörtök | 16:39

Nagyrészt pályázati forrásból, 150 millió forintból újítják fel Gyula legrégibb, 1775 körül épült lakóépületét, a Máriás házat – ismertette kedden sajtónyilvános bejáráson Görgényi Ernő polgármester.

Az önkormányzati tulajdonú, de a helyi német nemzetiségi önkormányzat használatában lévő, műemléki védelem alatt álló ingatlan felújítására a nemzetiségi önkormányzat 66 millió forintot nyert el európai uniós TOP pályázati forrásból. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága 50 millió forintot adott a projekthez. A 120 milliós kivitelezési költség fennmaradó részét a nemzetiségi önkormányzat partnere, a német Hermann Niermann Stiftung alapítvány állja – ismertette a városvezető.

Görgényi Ernő hozzátette, a tető megújítására korábban elnyertek tízmillió forintot a Népi Építészeti Program keretében, amihez az önkormányzat húszmilliós önerőt biztosított.

Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta: a felújítással évtizedes álom valósul meg.

Az épület első három szobája az 1800-as éveket bemutató tájházként fog működni, a gyulai svábok korabeli bútorai, eszközei kapnak helyet benne, az épület és a városrész történetét, továbbá a kétmenetes sváb polgárház jellegzetes kialakulását és mai megjelenésének építési periódusait mutatják majd be.

A középső részen a nemzetiségi önkormányzat hivatala kap helyet; a hátsó részen kiszolgáló helyiségeket (mosdót és konyhát) alakítanak ki. Közösségi ház építését is tervezik az udvarra, ám arra még forrást kell találni. Az udvar, az ott lévő egykori füstölő és kocsiszín rendezvények helyszíne lesz, eddig is ott tartották például a hagyományőrző szilvalekvár-főző programokat – tette hozzá Mittag Mónika.

A kivitelező gyulai székhelyű cég, a Vizo-Épker Kft. ügyvezetője, Vincze Zoltán elmondta: a tervek szerint 2021 ápriliásáig tartó munkálatok során megerősítik a főfalak alapját, szigetelik őket, kicserélik a nyílászárókat. Az egyik pinceboltozatot meghagyják, a másikat újra kell építeni. Az egyik tűzfal megerősítésével már végeztek, az visszanyerte az eredeti, 1800-as évek végi állapotát.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, az épületet bővítették, a ház hátsó része az eredeti után mintegy száz évvel épült.

*

A Máriás ház Gyula legrégebbi lakóháza, 1775 körül épült, késő barokk stílusban. A németvárosi városrész főterén áll, közös téren a Szent József-templommal és az Erkel Ferenc-emlékházzal. Nevét onnan kapta, hogy az Apor tér felőli rövid homlokzatán haranglábszerű fedeles, pilaszteres kerettel övezett szoborfülkében Mária-szobor található. A szobrot valószínűleg az 1801-es tűzvész után helyezték el annak emlékére, hogy a ház megmenekült a lángoktól.

2015-ben a Szent József-búcsú keretében avatták fel a Máriás-ház új Szűz Mária-szobrát, Szőke Sándor szobrász alkotását.

Forrás: MTI

Fotó: Rusznyák Csaba/Gyulai Hírlap (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Fotó: Rusznyák Csaba/Gyulai Hírlap (archív, 2015)