Fémkeresővel bukkantak miniatűr aranybibliára Angliában

Kultúra – 2021. november 17., szerda | 16:38

Bár a sajtóban csak november elején kezdett terjedni a hír, valójában szeptember elején találta meg Buffy Baily ápolónővér a férje fémkeresőjével a rendkívüli értékű leletet York közelében.

A lancasteri ápolónő és férje a tulajdonos engedélyével kezdte átfésülni fémdetektorral a yorkshire-i birtokot. Nem véletlenül célozták meg York környékét, hanem mert tudták, történelmileg jelentős vidékről van szó; 1985-ben nem messze találták a híres middlehami medált (függőt).

Hamar jelzett is a műszer, de a férje hobbijába bekapcsolódó Buffy Baily először azt hitte, értéktelen kis szerencsetalizmánt talált. A tisztogatás után már kezdett gyanakodni, érezte, jóval súlyosabb annál, hogy bizsu legyen.

A másfél centiméteres, 5 grammos miniatűr könyvecskéről azonban kiderült: aranyból készült, nagyjából 600 éves, és több mint 100 ezer fontot érhet; jelenleg a Yorkshire-i Múzeumban vizsgálják a kincset, amelyet meg is vásárolhat a múzeum.

A helyszín közelében hajdan III. Richárd birtokai voltak; akár az ő valamelyik nőrokonáé is lehetett a talizmán.

Az aprócska „aranybiblia” gazdag arisztokratáé lehetett; mivel Noblaci (Noblati) Szent Lénárdot és Szent Margitot, a várandós és a vajúdó asszonyok védőszentjeit ábrázolja, feltehetően terhességben és szülésben várt tőle védelmet eredeti tulajdonosa.

Szent Lénárd a 6. században élt, a mai Franciaország területén, Noblacban apátságot alapított; a rendház köré épülő település róla kapta nevét: Saint-Léonard-de-Noblat. Gyakran a középkorban kedvelt segítőszentek közé sorolják.

Antiochiai Szent Margit 307-ben halt vértanúhalált; az áldott állapotban lévő asszonyok és szülő nők védőszentje.

Forrás: Churchtimes.co.uk; BBC.co.uk; YorkMuseumsTrust.org.uk

Fotó: Buffy Winship Baily/Facebook

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria