Folytatódik a görögkatolikus Érseki Hivatal filmklubja Debrecenben

Kultúra – 2019. január 12., szombat | 14:09

Január 14-én már negyedik alkalommal várja az igényes filmek kedvelőit a Hajdúdorogi Főegyházmegye Érseki Hivatalának filmklubja. A közös mozizás ötlete Domokos Zsolt ifjúsági referens fejéből pattant ki.

Az ifjúsági referens világ életében nagy filmkedvelő volt. Nagyon jó élményei vannak arról, hogy egy-egy film milyen izgalmas kérdéseket képes felvetni és mind a mai napig benne élnek azok a nagy beszélgetések a barátaival, amelyeket a filmek megtekintése után folytattak. Ezt az élményt szerette volna másoknak is lehetővé tenni.

Azért is vállalkozott a klub elindítására, mert nagyon megtetszett neki egy Nagy Szent Bazilról szóló történet: azt kérdezték tőle, hogy a keresztények olvashatnak-e pogány műveket. Ő erre azt válaszolta, hogy igen. A keresztényeknek olyanoknak kell lenniük, mint a méheknek, amelyek virágról virágra szállva összegyűjtik az értékes virágport és nektárt, minden mást viszont, ami nem hasznos, otthagynak. „Kevés olyan embert ismerek, aki ne nézne filmeket, és ha már ezt tesszük, akkor ragadjuk meg a mondanivalóját, ami pedig nem követendő példa, azt hagyjuk ott” – fogalmaz Domokos Zsolt.

Alapvetően felnőtteknek szervezi ezt a klubot, de ez csak amiatt kikötés, mert olykor-olykor igen komoly hangvételű filmeket tekintenek meg közösen, amelyekhez szükséges egy bizonyos kor és élettapasztalat, hogy a helyén tudják kezelni a látottakat. A filmklubnak nincs kifejezett tematikája. „Van, hogy a közelmúltban felmerült érdekes kérdésekhez választok filmet, és van, hogy az éppen kiválasztott film alapján választom meg a témát. Az viszont nagyon fontos a számomra, hogy olyan témákat hozzak, amelyek érintik a mindennapi életünket, hogy a filmet látva és arról beszélgetve gazdagodjunk és válaszokra találjunk.” Az első három alkalmon a megbocsátás, a gyász lépései és a belső béke volt a téma.

„A filmek kapcsán értékeket szeretnék felmutatni és nem titkolt vágyam, hogy ezeken keresztül Isten felé vezessem az embereket. De aki görcsöl valamin, nem mer szembe nézni dolgokkal, az nem tud őszintén, szabadon rácsodálkozni az értékekre és Istenre sem. Egy közös beszélgetéshez mindenki hozzáadja a saját gondolatát, nézőpontját, ami új perspektívákat nyithat előttünk. Ez a tipikus ahaélmény. Az én szerepem ebben csak annyi, hogy felkészülök a témából, hogy vezetni tudjam a beszélgetést.”

A filmklub negyedik alkalma január 14-én, hétfőn lesz az Érseki Hivatalban (Debrecen, Petőfi tér 8.).

A Domokos Zsolttal készült interjú ITT olvasható.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: AzerNews, Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria