Folytatódik a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyházművészeti előadás-sorozata

Kultúra – 2018. január 21., vasárnap | 12:45

A nagy érdeklődésre való tekintettel január 27-től újraindítja szakrális témájú ismeretterjesztő előadás-sorozatát a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), valamint új kurzust is indít, amely a restaurálás szempontjából mutatja be a műtárgyakat.

A Liturgia-Művészettörténet-Műtárgy című kurzusok célközönsége változatlan: művészetkedvelő papok, lelkészek, hittudományi felsőoktatási intézmények, valamint az egyházi iskolák jelenlegi és volt hallgatói, tanárai, hitoktatók és lelkipásztori munkatársak, de bárki jelentkezhet, aki érdeklődik a téma iránt.

A Boros Ildikó és Fehér Ildikó által szervezett tanfolyamon az egyetem több oktatója is tart előadásokat. Mivel a képzés a szakrális művészet európai hagyományainak bemutatására törekszik – az előadók műtárgycentrikusan, jellemző példák, analógiák segítségével a kora középkortól a jelen korig bemutatják a legfontosabb egyházi művészettel kapcsolatos műfajokat, berendezési tárgyakat, műtárgytípusokat, ikonográfiai témákat; ismertetik az építészet, szobrászat és a festészet általános keresztény ábrázolási hagyományait, jellegzetességeit. Az előadások során külön hangsúlyt helyeznek a keresztény ikonográfiára is, mivel a tanfolyam célja, hogy a résztvevők jártasságot szerezzenek az európai művészetben leggyakrabban megjelenített szentek, attribútumaik, legendáik felismerésében.

A templomépítészet hagyományait több előadás is bemutatja, kitérve az épületikonográfiára, a különböző épületváltozatoknak, típusoknak a szakrális hagyományokban gyökerező eltéréseire.

Az előadás-sorozat azonban nemcsak a múlt kincseinek bemutatására törekszik, helyet kapnak a 20. századi és a kortárs szakrális művészet legfontosabb képviselői és munkái is.

Az előbbi tanfolyammal párhuzamosan futó, újonnan meghirdetett kurzus a szakrális európai művészetet elsősorban a restaurálás, műtárgyvédelem szempontjai szerint közelíti meg, a technikára, az anyagra, és a restaurálás folyamatára helyezve a hangsúlyt. Az előadások során bemutatják a főbb ötvöstechnikákat, az aranyozási módszereket, a régi szobrok restaurálásnak izgalmas kérdéseit, részletesen tárgyalják a táblaképfestészet mesterségbeli sajátosságait, nehézségeit, a felhasznált anyagokat, a tempera- és az olajfestés technikai és esztétikai eltéréseit. A tanfolyam végén az MKE restaurátor tanszékének tanév végi kiállításán szereplő műtárgyak történetét ismerhetik meg a résztvevők. Az itt kiállított tárgyak készítéstechnikájának ismertetése mellett a restaurálás folyamataiba, valamint az esztétikai helyreállítás kérdéskörébe a restaurálást irányító egyetemi oktatók vonják be a tanfolyam résztvevőit.

A tanfolyam helyszíne: Magyar Képzőművészeti Egyetem
Ideje: 1 szemeszter (12 x 4 óra, illetve 6 x 8 óra), szombatonként
A tanfolyam részvételi díja: 60.000 Ft
A tanfolyam kezdete: 2018. január 27.

További információ és a jelentkezési lap letölthető: http://www.mke.hu/node/37108

Forrás és fotó: Magyar Képzőművészeti Egyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria