Fordítsuk Szent Márton üzenetét kortársra! – Műhelymunka az Ars Sacra Fesztiválon

Kultúra – 2018. szeptember 25., kedd | 11:31

Szent Márton pólón és táskán az Ars Sacra Fesztiválon? Miért ne? A Verkstaden szitanyomó műhely és a Mindspace erre kínált alkalmat szeptember 20-án a budapesti Nagyboldogasszony-főplébánia-templom altemplomában tartott, „Fordítsuk Szent Márton üzenetét kortársra!” című műhelyfoglalkozásán.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Mit tud üzenni egy 4. században élt püspök a mai kor emberének? Mik azok az értékek, melyekre fel kell hívnunk az emberek figyelmét, legyenek akár hívők vagy nem hívők? – ezekre a kérdésekre keresik a választ a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom altemplomában az Ars Sacra Fesztivál egyik különleges, interaktív programja során. Az asztalon ceruzák, filctollak, üres papírlapok, az alkotótevékenység káosza. Tulajdonképpen kézműves-foglalkozás, csak éppen egy kicsit idősebb közönségnek, komoly, elgondolkodtató témáról.

Az élhető városért dolgozó, saját kulturális alapú közösségi-városi projekteket indító Mindspace Nonprofit Kft. műhelyfoglalkozása a Verkstaden szitanyomó műhely és a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia együttműködésével valósult meg. A Mindspace jelenleg tudás- és kommunikációs partnerként vesz részt egy nemzetközi projektben, mely az Európát átszelő Szent Márton-zarándokút mentén fekvő városokat segíti inspirációkkal és innovatív ötletekkel. Az Európai Unió Interreg Central Europe programja által támogatott, NewPilgrimAge elnevezésű projekt fő célkitűzése a közösségek megerősítése és a közösségi kezdeményezések támogatása azon értékek mentén, melyeket Szent Márton püspök is magáénak vallott. Éppen ezért hívták ingyenes közösségi alkalomra, póló- és táskakészítő műhelyfoglalkozásra azokat, akik Szent Márton püspök mindig aktuális üzenetét a 21. században is hirdetni akarják.

Szintén szimbolikus jelentősége van annak is, miért pont pólón és táskán jelenítik meg Szent Márton ma is aktuális üzenetét. A Verkstaden vezetője, Pintér Pálma kifejtette, a divatipar a környezetszennyezés terén megelőzte az olajipart is. Szitanyomó műhelyében éppen ezért kiemelt figyelmet fordítanak a fenntartható divatra és az újrahasznosításra, számos minta használt, de jó állapotú ruhaneműre készül. A műhely résztvevői is használt pólók, illetve új lenvászon táskák közül választhatnak. Utóbbi szintén a környezettudatosságot jelképezi, hogy ne mindig csak eldobható műanyag szatyrot használjunk.

Pálma üzletvitelt és divattervezést tanult, a szitanyomással hét éve foglalkozik. Hosszú időt töltött Svédországban, ahol az inspirációt gyűjtötte vállalkozásához, melyet négy éve alapított. Márkájának neve mintegy tisztelgés az inspirációt adók előtt, a Verkstaden ugyanis „műhely”-t jelent svédül. Itt dolgozik együtt több grafikussal, köztük Rumi Zsófival, Molnár Dorinával, Berbuch Zitával és Tüdős Annával. Ez a műhely egyszerre fizikai és egyszerre szimbolikus: célja, hogy az emberekből előcsalogassa a kreativitást, ajtaja pedig mindig nyitva áll, bármilyen új ötletet szívesen fogadnak. Pálma elmondja, számára a leginkább jóleső visszajelzés, amikor az üzletbe betévedő vásárlók egyszer csak nevetni kezdenek a pólók feliratain. Hirtelen bennem is feldereng a Verkstadenben tett látogatásom emléke: „Aki fél, menjen inkább cukrászkisasszonynak!” – hirdette a kirakatban lógó póló. Önkéntelenül elmosolyodom.

A műhelyfoglalkozás beszélgetéssel és ismerkedéssel kezdődik: Szent Márton életét és tetteit eleveníti fel Nánási Emese, a Mindspace képviselője, majd a hallottak közös feldolgozása következik: Ki mit ismer Szent Márton életéből? Kinek-kinek személyesen mit jelent Szent Márton? Mi az az ő üzenetében, ami számomra szimpatikus és a mindennapokban meg tud erősíteni engem? Hogyan tudjuk az ő általa képviselt értékeket a 21. században közvetíteni? Az ötletelés közben a résztvevők rajzolnak, szavakat írnak fel; feljegyzik, ami a beszélgetés során hatott rájuk. A minta e feljegyzett benyomásokból közösen készül el Pálma munkaasztalán, melyet ragasztható papírra másol át, majd aprólékosan kivág: Szent Márton kardja, amint kettéhasítja a koldussal megosztandó köpenyt.

„Hiába csinálom hét éve, azért még mindig aggódom, hogy elrontom – mondja Pálma, míg a szita hátuljára ragasztja az elkészült mintát. – De ez a szép a kézművességben, hogy semmi sem egyforma.” Az alkotó fatáblára helyezi a kiválasztott és gondosan kisimított pólót, majd ráteszi a szitát, festéket kever, amit lassú mozdulatokkal egyenget el a rakli segítségével. Másodpercek múltán meg is jelenik Szent Márton üzenete a pólón, illetve a táskán, amit száradás után vasalással erősítenek meg a szöveten.

Nánási Emese hozzáteszi, Szent Márton üzenetét manapság leginkább azzal tudjuk közvetíteni, hogyan viszonyulunk embertársainkhoz. „A valahová tartozás érzését, a közösségi élményeket és szerepünket fontos lenne megérteni és megerősíteni a mindennapokban – fejti ki. – A közösségekhez hozzátartozik a megosztás is, hogy a saját értékeinkből mit tudunk felajánlani mások számára: Szent Márton feltétel nélküli szeretetben élt, nem tett különbséget emberek között, mindig megosztotta velük, amije volt. A szükségesnél többet soha nem tartott meg magának. A NewPilgrimAge projekt többek között ezekről is elgondolkoztathat minket. Természetesen Szent Márton üzenete a nem hívőknek is szól: hiszen az általa képviselt értékek örök érvényűek.”

Fotó: Lambert Attila

Benke Zsuzsa/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria