17. századból származó főúri sírra bukkantak a kőszegi Szent Jakab-templomban

Kultúra – 2022. november 1., kedd | 14:00

A kőszegi Szent Jakab-templomban a Szombathelyi Egyházmegye megbízásából a Savaria Múzeum és a Kőszegi Városi Múzeum végez tervásatást. A munkálatok során egy 17. századi főnemesi származású férfi sírja került elő. Az értékes leletet október 28-án mutatták be a sajtó munkatársainak.

A mai ismereteink szerint a 14. század első felében épült egyházi épületben kezdetektől a város előkelői temetkeztek. Az egyik legrangosabb helyen, a főszentély előtt egy 17. századi főnemesi származású férfi sírja került elő néhány nappal ezelőtt – mondta el sajtótájékoztatón Papp Ildikó régész.

A halott mellkasán türkizköves aranygyűrűt találtak a szakemberek. Felsőruháját ezüstfonálból virágformára kötött gombok fogták össze, derekára zsinórövet kötöttek. Derekán három összekapcsolt arany karika látszik, amely a viseletének egy még nem látszó darabja lehet. Nadrágjának sújtásából ezüstszálak, bőr cipőjéből a talpak maradtak meg.

A jobb kézbe aranyozott bőrkötéses imakönyvet helyeztek. Az imakönyv kötésén kétfejű sasos címer figyelhető meg, amely azt valószínűsíti, hogy a Kőszeghez sok ponton kötődő Széchy család egyik 17. századi férfitagja nyugszik a sírban.

A sírban talált gazdag mellékletek közül a legszebb egy gyöngyvirágot formázó, valószínűleg aranyból készült süvegforgó.

A sírt a sajtótájékoztatót követően egészben kiemelték, hogy restaurálás céljából elszállítsák a templomból.

Székely János megyéspüspök és Básthy Béla polgármester is köszönetet mondtak a szakembereknek az elmúlt időszakban végzett munkáért. Kiemelték, múltunk megismerése, identitásunk megőrzése, közösségeink megerősítése szempontjából rendkívüli jelentősége van a régészek által végzett munkának, valamint az egyházi épületek megújításának.

A régészek a tervek szerint év végéig folytatják a munkát, majd következik a restaurálás. Az épület külsejének megújítása hamarabb elkezdődik: az állványokat már építik a templom körül. Kőszegen kormányzati támogatásból zajlik a Jézus Szíve-templom, a Szent Imre-templom, a Szent Jakab-templom, a temetői kápolna, a Kálvária-templom és a verbita rendház felújítása.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria