Gizella öröksége – Kétféle zenei pályázatot hirdet a Veszprémi Főegyházmegye

Kultúra – 2022. május 26., csütörtök | 11:07

Veszprém lesz jövőre Európa kulturális fővárosa. Ebből az alkalomból a Veszprémi Főegyházmegye Gizella-fanfár és Gizella-mise alkotására buzdítja a zeneszerzőket. Mindkét – tekintélyes pénzdíjjal kecsegtető – pályázat győztes művének ősbemutatójára 2023 májusában, a hagyományos Gizella-napi ünnepi szentmisén kerül sor a tervek szerint.

„Őseink hite, a jövő reménye.” A Veszprémi Főegyházmegye számára Udvardy György érsek ezt a – Gizella-kápolna oltárán található – mondatot választotta mottóul a következő évekre. „Üzenete sokrétű, aktuális, mert hisszük, hogy a jövőt építjük, amikor eleink életére, munkájára, hitére támaszkodhatunk” – olvasható a pályázati kiírásokban.

Veszprémben az évszázadok során több olyan kiemelkedő időszak volt, amikor a zenei élet komoly jelentőséggel bírt. A legkiemelkedőbb ezek közül a 18–19. század, amikor kimagasló zeneirodalmi alkotások születtek és szólaltak meg a veszprémi székesegyház egyházi eseményein.

A mostani fanfárpályázat célja, hogy Isten nagyobb dicsőségére olyan 5-8 perces ünnepélyes „meghirdetés” készüljön, amely méltó Gizella királyné – István királynak köszönhető – Veszprém-szeretetéhez, a városhoz való kötődéséhez; emellett a kiemelkedő zenei múlthoz; az említett jelmondathoz és az ünnepi alkalmakon való megszólaltatáshoz.

A kiírás szerint a fanfár rézfúvós együttesre plusz ütősökre íródjon a következő hangszerekkel: trombiták, kürtök, harsonák, (tenor, bariton – opcionálisan) tubák, nagydob, összeütős tányér, pergődob.

Egy jelentkező több művel is pályázhat, de a beadott alkotás nem lehet korábban bemutatott vagy már kiadott mű (hangfelvétel, kotta), vagy más pályázatra beadott pályamunka.

A pályázati anyagok beérkezési határideje: 2022. augusztus 15. éjfél.

A fanfárpályázat további részletei ITT olvashatók.

A misepályázat célja – hasonlóan a másik pályázathoz – az, hogy Isten nagyobb dicsőségére olyan szentmise íródjék, amely méltó Gizella királyné Veszprém-szeretetéhez, kötődéséhez; a kiemelkedő zenei múlthoz; a főpásztor jelmondatához. Fontos, hogy a pályázati darab a szentmisék mai rendjében megszólaltatható és énekelhető legyen orgonakísérettel a nép számára, zenekari változata pedig megszólaltatható legyen ünnepi alkalommal a liturgia szolgálatára. A pályázat kiírói szeretnék, ha a születendő liturgikus mű a Szigeti-misék, a Kodály-mise, a Werner-mise sorába kerülhetne a történelem folyamán.

A pályázat célja továbbá az, hogy felhívja a figyelmet Gizella veszprémi kötődésére, korábbi irodalmi művekben is fellelhető erre történő utalás: „Kapi György orgonista püspöke, Acsády Ádám sokat várt és kívánt tőle. Mindjárt működése első évében 1735-ben átadta neki sümegi püspöki rezidenciájában lévő hangszereit; két vadászkürtöt, 2 üstdobot, bőgőket és egy cimbalmot… Az 1735-ben felhangzó zenekaros mise volt az első Veszprémben.”

Egy jelentkező ebben az esetben is több művel is pályázhat, de a beadott alkotás ugyancsak nem lehet korábban bemutatott vagy már kiadott mű (hangfelvétel, kotta), vagy más pályázatra beadott pályamunka.

A pályázati anyagok beérkezési határideje: 2022. augusztus 21. éjfél.

A pályázati mű feltételei és a misepályázat további részletei ITT olvashatók.

Az elbírálás határideje mindkét esetben: 2022. szeptember 20.

A pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére Veszprémben kerül sor 2022. szeptember 29-én, a Szent Mihály-napi ünnepen.

Mindkét pályázat győztes művének ősbemutatója 2023 májusában, a hagyományos Gizella-napi ünnepi mise keretében lesz a tervek szerint. Jövőre lesz ugyanis Veszprém Európa kulturális fővárosa.

A pályázat lebonyolítója a Veszprémi Főegyházmegye és a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.

A fanfárpályázat győztese egymillió, második helyezettje 750 ezer, harmadik helyezettje félmillió forintos pénzjutalomban részesül. A misepályázaton a nyertes mű szerzőjét másfél millió, a második helyezettét egymillió, a harmadikét félmillió forinttal jutalmazzák. A forrást Veszprém Balaton 2023 Zrt. – Európa Kulturális Fővárosa biztosítja.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Lakat Imre–Ispánki József/OSZK Digitális Képarchívum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria