Ötödik századi szamaritánus mozaikot találtak Izraelben

Kultúra – 2019. március 6., szerda | 10:47

Ötödik századi szamaritánus mozaikot találtak a régészek Izrael középső részén, melyen görög nyelvű szöveg szerepel.

A Háárec napilap március 5-i közlése szerint a Saron-vidéken fekvő Cur Natan izraeli településen egy építkezést megelőző régészeti feltárás során találták azt az értékes leletet, amely egy jómódú gazda borászatát díszíthette.

Az ősi szőlőprés szomszédságában kiváló állapotban megmaradt mozaikfelirat egy bizonyos Adios mester számára kér áldást. „Egyetlen Isten, segítsd Adios mester csodálatos gazdaságát, ámen” – olvasható a két és fél méter széles, és egy méter magas feliraton Lea Di Segni, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzorának fordítása szerint. A közösségek tiszteletreméltó, idősebb tagjait nevezték mesternek, és régészeti, történelmi bizonyítékok is alátámasztják, hogy a mozaikon megnevezett személy gazdag szamaritánus földbirtokos volt.

A régészeti leletmentést vezető Hagit Torge tájékoztatása szerint ez a második a szamaritánusokhoz köthető, Izraelben fellelt szőlőprés, amelynél áldást kérő szöveget is találtak. Az elsőt a Herzlia melletti Appolóniánál tárták fel néhány évvel ezelőtt.

Korábban végzett ásatások során egy ősi szamaritánus zsinagógát is feltártak a közelben, amelyet a 6. században keresztény templommá alakítottak, nem sokkal a térség szamaritánus településeinek virágzása után.

* * *

A szamaritánusok saját hagyományuk szerint Izrael királyságának azon részét képezték, akiket nem hurcoltak el babiloni fogságba az asszír hódítók a Kr. e. 8. században. Ellenben a Biblia és a zsidó hagyomány szerint Babilóniából telepítettek át lakosokat az Izraeli Királyságba; az utóbb betelepített lakosokat az ott maradt zsidókkal együtt szamaritánusoknak nevezték. A szamaritánusok nem ismerik el a zsidó vallás babiloni fogság idején formálódott tanait, hanem csak Mózes öt könyvét. A jeruzsálemi elutasítás után saját, külön szentélyüket építették fel a Garizim hegyen Szamáriában. A Bizánci Birodalom keresztény hitre tért császárai megpróbálták őket is kereszténnyé tenni, de ez ellen az ötödik század végétől lázadásokkal és felkeléssel tiltakoztak; válaszképpen lerombolták legfőbb szentélyüket, és egy bizánci templomot építettek a helyére a Garizim hegyen.

A középkor óta a szamaritánusok száma folyamatosan csökkent – jelenleg mindössze néhány százan élnek a Palesztin Hatóság területén, a Garizim hegy oldalán saját falujukban, valamint egy csoportjuk Izraelben, Holon városában.

Forrás: MTI

Fotó: Galeb Abu Diab, Israel Antiquities Authority

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria