Görögkatolikus papnék: emlékek és receptek – Gulybán Tiborné felsőzsolcai tisztelendő asszony mesél

Kultúra – 2020. december 19., szombat | 12:43

Szívmelengető, személyes hangvételű sorozatot indítottak idén adventben a Magyar Görögkatolikusok Facebook-oldalon: tisztelendő asszonyok beszélnek a papné létről, a helytállásról édesanyaként, háziasszonyként, és esetleg mellette még egy hivatásban is, és megosztják egy-egy a karácsonyi böjtben szokásos étel receptjét is.

„Ó drágám, ha csak a saját három gyerekemre főztem volna! 19 évet éltem szórványban, sose főztem csak a sajátjaimra. Volt, hogy azzal jött be a fiam osztálytársa, hogy »Marika néni, mikor lesz a menza befizetés?« Én mindig azt kérdeztem az Úrtól: vajon ki lesz az, akinek tudok még adni?” – vág bele a közepébe Gulybán Tiborné Marika.

Férjével, Gulybán Tiborral 42 éve házasok, és Felsőzsolcán élnek, de ez az ötödik szolgálati helyük. „Nem tudtam, mit választok! Mi nem vagyunk egy nagy papi dinasztia, bele kellett szokjak a papnék életébe”.

Marika 1956-ban született egy kis ruszin falucskában, Múcsonyban, ahol a böjtöt mindig komolyan vette a falu. „Áldott lelkű édesanyám nem tanított főzni, de belenőttem. Minden morzsát felhasználtunk, és hittanon ezt tanítom a mai napig a gyerekeknek.”

Marikának a görögkatolikus ételek közül a zámiska (puliszka), a pampuska (fánk), a bobajka (mákos guba), a herőce vagy a savanyú gombaleves a kedvencei, ezeknek a receptjét fejből tudja.

„Azért sok finomság nem volt jellemző, mifelénk az asszonyok nem a konyhában töltötték ám az időt. Gyorsan megsütni a kelt tésztát, rá a cukrozott mák vagy bármi, s inkább a szertartásra, a kántálásra törekedtünk, mentünk a templomba. A karácsony ünnepe a kántálásról szólt, nem a nagy evésekről.”

A káposztás tekercs receptje:

Tészta:

35 dkg liszt
18 dkg margarin
30 dkg túró

Ezeket összegyúrni pici sóval.

Töltelék:

80 dkg hordós káposzta megpárolva (fedő alatt kb. fél óra, borssal és kevés cukorral)

A tésztát szétsikálni, és rákenni a káposztát. Feltekerni, mint a bejglit és kb.  5 cm-esre felvágni. 2 dkg margarinnal kikenni egy jénai tálat, és csiga alakban szétrakni a tésztát. Karikára vágott nyers lila hagymát szétrakni a tetején, és leönteni 3 dl tejföllel melybe 2 db egész tojást elkevertünk. Ezt fűszerezzük sóval, fehér borssal, kevés ételízesítővel. Végül az egészet megszórjuk 10 dkg reszelt füstölt sajttal.

Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

Jó étvágyat!

Forrás és fotó: Magyar Görögkatolikusok Facebook-oldal

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria