Görögkatolikus papnék: emlékek és receptek – Zolcsák Istvánné nyírcsászári tisztelendő asszony mesél

Kultúra – 2020. december 17., csütörtök | 17:15

Szívmelengető, személyes hangvételű sorozatot indítottak idén adventben a Magyar Görögkatolikusok Facebook-oldalon: tisztelendő asszonyok beszélnek a papné létről, a helytállásról édesanyaként, háziasszonyként, és esetleg mellette még egy hivatásban is, valamint megosztják egy-egy a karácsonyi böjtben szokásos étel receptjét is.

„Öten vagyunk testvérek, édesanyámnak mindig segítenem kellett a főzésben. A szüleim pedagógusok voltak, nyilvánosan nem járhattak templomba, ezért csak a nagymamánál mentünk. Ott hajnalban, ahogy felébredtünk, már kész volt a szalakális lekváros sütemény, egy négylapos süti, gőzölgött a töltött káposzta és habos volt a frissen fejt tej” – meséli Zolcsák Istvánné.

Kocsis Marica és családja Nyírcsászáriban élnek, a három lány mellé hamar jött szívderítőnek az öt unoka, szóval mindig volt kinek tüsténkedni.

„Nem tartom magam konyhatündérnek, de egy papnénak fontos szerepe van a településen. Neki kell a közvetlenséget megteremteni. Egy pap az legyen pap, ne bratyizzon. Van, amit a papnak nem mernek elmondani, de a papnénak igen. És gyakran mindez főzés, sütés vagy ételekről való beszélgetés közben történik.”

Papfeleségként hamar elkezdte gyűjteni a recepteket, és izgalommal készült a templombúcsúra. „A templombúcsú különleges esemény egy papné életében. Nem azt mondom, hogy ő főz mindenáron, de a kormánypálca az ő kezében van, mindent tőle kérdeznek az asszonyok.”

Voltak persze nagy bukások is papnéként. „Sajtos-tejszínes húst készítettem a templombúcsúba, a vendégek illemtudóan elfogyasztották, de nem túl lelkesen. Mikor elmentek, megkóstoltam. Hát a csirkemellre tejszín helyett cukrásztejszínt, hullalát öntöttem!” – pirul el még évek múltán is Marica. Olyan is megesett, hogy a főétel, a kacsa a sütőben maradt, mert megfeledkezett róla a szakácsné.

Habár Marica ma már három lányától is kér recepteket, azért arra a legbüszkébb, amikor a kicsik azt mondják: „Mama, a te húslevesed a legfinomabb!”

Kukoricadarás-gombás töltött káposzta

Hozzávalók:

160 g kukoricakása (nem a dara)
600 g csiperke gomba
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma törve
1 db zöldpaprika
Só, bors, őrölt piros paprika, erős paprikakrém (el is maradhat, vagy a gyerekek miatt lehet helyette csemege)
Kb. 3 ek. olaj
30-35 db előzetesen megdinsztelt káposztalevél
Kb. 3 dl paradicsomlé

Elkészítése:

A hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát apróra vágom, olajon megdinsztelem. Beletesszük az őrölt pirospaprikát, majd rádobjuk az apróra vágott gombát. Só, bors, paprikakrém vidítja fel, majd zsírjára lesütjük. A kukoricakását leforrázzuk, később leszűrjük. A káposztának kivesszük a torzsáját és forrásban lévő vízben pár percig abároljuk. A vastag erét levágjuk a káposztalevélről. A zsírjára sült gombát, kukoricakását összedolgozzuk, ízlés szerint még sót, borsot tehetünk hozzá. Szorosan betöltjük a levelekbe és egy megfelelő edénybe rakjuk, aminek az aljára kevés vágott káposztát szórunk. Vizet öntünk rá, éppenhogy ellepje. Mikor felfőtt, ráöntjük a paradicsomlevet, és készre főzzük.

Forrás és fotó: Magyar Görögkatolikusok Facebook-oldal

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria