Gyermekké lett értünk – „100 betlehem” kiállítás először a Vatikánban

Kultúra – 2018. december 21., péntek | 20:46

Négy magyar művész alkotását is kiállították a „100 betlehem” (100 Presepi) című nemzetközi tárlaton, amelyet idén először nem a római Santa Maria del Popolo-templom Bramante termében rendeztek meg, hanem a Vatikánban. A kiállítás január 13-ig várja a látogatókat.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A betlehem a karácsonyi ünnepkör elmaradhatatlan eleme. Igaz ez Magyarországra, de még inkább Itáliára, hiszen Assisi Szent Ferenc volt, aki a hagyomány szerint megalkotta a mai betlehem ősét. Egy apró város, Greccio volt 1223-ban az első betlehemállítás színhelye, amikor megelevenedett az Istengyermek születése, szalmával bélelt barlangban, igazi szamár, ökör és élő pásztorok között.

Azóta eltelt közel nyolcszáz esztendő, és a betlehemkészítés hagyománya elterjedt a Földön. Gazdagodott, formálódott a kultúrák sokszínűségében. Létezik élő betlehem, hús-vér emberekkel, helyettesíthetik a személyeket szobrocskák, lehet kétdimenziós kép, ikon, festmény, vagy éppen dombormű homokból. Idén éppen ilyen homokbetlehem áll a Szent Péter téren a karácsonyfa mellett. De elég csak pár lépéssel tovább sétálni a Tevere irányába az elegáns sugárúton (Via della Conciliazione), hogy eljussunk a 100 betlehem kiállításhoz, ahol ennek a máig sokakat vonzó hagyománynak a remekeit mutatják be.

1976-tól kezdve minden évben a római Santa Maria del Popolo-templom Bramante termében rendezték meg a kiállítást, amelyen Magyarország is sikerrel szerepel évek óta. A kezdeményezés Manlio Menaglia nevéhez fűződik, akinek lánya, Mariacarla vette át a szervezést édesapja halála után. Mint mondta, az a cél vezérelte őket, hogy életben tartsák a betlehemállítást, ezt a tipikusan olasz hagyományt, ami a vallásos kultúra lényeges eleme.

Idén átadták a szervezést a Vatikánnak, ahol az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa karolta föl a kezdeményezést. December 7-én, a kiállítás megnyitóján Rino Fisichella érsek, a tanács elnöke elmondta: a betlehem az evangelizálás hatékony eszköze. Minden karácsonykor sokan megállunk az emberré lett Isten misztériuma előtt, melyet a kis szobrok megjelenítenek. A sokszor valódi műremeknek számító betlehemek segítenek imádkozni, elgondolkodni és fölfedezni Isten szeretetét, aki gyermekké lett értünk.

Azoknak, akik rosszul értelmezett politikai korrektségből eltávolítják a karácsonyi jelképeket, az érsek azt üzente: nem igaz, hogy a más vallású gyerekeket zavarhatja a betlehem. Azok, akik évek óta Olaszországban élnek, nem utasítják el ezt. Ez a jel inkább segítheti a párbeszédet, hiszen az egész világon elterjedt. Az sem igaz, hogy képmutatás lenne a betlehemállítás, hiszen nem jelenti azt, hogy közben megfeledkezünk a szegény és szenvedő emberekről. A betlehem éppen azt tanítja, hogy a gyermek Jézus mindig tárt karokkal vár minket.

A vatikáni kiállításon 126 alkotást mutatnak be, melyek a világ számos országából érkeztek. A tárlat fővendége Panama, tekintettel a közelgő ifjúsági világtalálkozóra, amelyet a latin-amerikai országban rendeznek meg. A négy magyar alkotás a vatikáni magyar nagykövetség közvetítésével jutott el a kiállításra.

A tárlat kapcsán a Magyar Kézművességért Alapítvány elnökével, Gergely Imrével, valamint a négy alkotóval: Ágoston Zsolt fafaragóval, Csonka Ibolya ikonfestővel, Csáki Ildikó szalmafonóval és Tamaskovics Gáborné csuhéfonóval is interjút készített a Vatikáni Rádió. A beszélgetéseket ITT hallgathatják meg.

Január 13-ig látogatható a tárlat, ahol az óriási méretű, 18. századi nápolyi épített betlehemtől kezdve a szelídgesztenye burkába rejtett, nagyítóval látható apró remekműig sokféle formájú és anyagú alkotást bemutatnak. Az olaszok elmaradhatatlan tésztabetleheme a látogatók egyik kedvence, de afrikai, latin-amerikai és más európai betlehemek is helyet kaptak a kiállításon. Van gombokból, fűszerekből, ruhafogasból, horgolt bábukból készült betlehem is. Látható egy börtönviselt fiatalok által készített szívszorító alkotás is, amely egy börtönt jelenít meg, benne cellákkal, őrökkel, rácsokkal, folyosókkal. A cellákban falfirkák, szürkeség és szomorkodó arcok, de oda is megszületik a kis Jézus, hogy mindenkinek elhozza üdvözítő üzenetét, és a szeretet békéjével ajándékozzon meg minden embert.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria