Harmincéves a kisteleki betlehemes csapat, akik még a pápánál is járhattak

Kultúra – 2022. december 30., péntek | 10:40

A kisteleki betlehemes csapat harminc éve létezik, s bár a tagok időről időre cserélődnek, a felkészítő, azaz Harmat József általános iskolai tanár, hitoktató és kántor személye állandó. A kistelekiek idén is részt vesznek az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány betlehemes versenyén, amelyen korábban már mind az öt indulásukkor az élen végeztek.

Miután az ünnepek előtt már több városi intézményben bemutatta produkcióját a kisteleki betlehemes csapat, karácsony első napján a Szent István király katolikus templom adta a díszletet és a színpadot. A közönség vastapssal jutalmazta a nívós produkciót.

„Kisteleken harminc éve van betlehemes csapat, akkor kezdtem ezzel foglalkozni. Mi a gyerekekkel írjuk a történeteket, és még soha nem adtuk elő ugyanazt. Most nyolcadikos és már középiskolába járó diákjaim segítettek, ezért is lett a sztori az időutazás, amelynek során három fiatal suhanc Betlehemben találja magát, Jézus születésének idején” – mondta az 53 éves Harmat József általános iskolai tanár, hitoktató és kántor.

Hozzátette: nagyon jó, öröm volt látni a padsorokban az egyik korábbi öreg pásztort és Máriát, utóbbi már két gyereket nevel.

A betlehemes csapat – amelynek ezzel az elnevezéssel Facebook-oldala is van – ismét indult az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány, főleg a Kárpát-medencére kiterjedő versenyén, amelyen száz együttes méreti meg magát. A kistelekiek minden részvételüknél nyertek, eddig ötször. Így juthattak el Ferenc pápához a Vatikánba, és vehettek részt egy egyhetes horvátországi nyaraláson. A jelmezeket eddig a mindig sokat segítő Bolford Zsuzsa néni készítette, idén a korábbiakból válogattak.

„A versengés január 22-éig tart, munkánkat naplóval dokumentáljuk, ez általában százoldalas és a zsűri mindent pontoz, ami abban található, például dicsérő bejegyzéseket, sajtómegjelenéseket, azonkívül a jelmezeket, az előadást, annak vicces és csoportos jeleneteit, és nagyon, kiemelten fontos az adománygyűjtés” – közölte Harmat József.

A városban tizenkét üzletben helyeztek el gyűjtőládákat, amelyeket január 15-éig tölthetnek meg pénzzel a betérők, ugyanez a határidő igaz a három felajánlott festmény licitjére is. Amikor összeszedik a dobozokat, kisebb csoporttal bemutatják betlehemesüket, amelynek eddig hét nagy előadása volt, összesen 2500 nézővel. Emellett New Yorkban, a helyi magyarok tévécsatornáján is leadták egyik DVD-jüket, amellyel nagy sikert, elismerést arattak.

„Kollégáim, ismerőseim mindig mondják, hogy bírják a lábaim a sok futkorászást, rohangálást. Erre azt válaszolom: minden este lábat cserélek. Hívő ember vagyok, és amikor hazaérek, letérdelek, Istenhez imádkozok és reggelre kipihenek mindent. Mert a lábaim arra valók, hogy elvigyem Krisztust mindenhová” – árulta el Harmat József.

A kisteleki betlehemesek munkásságát Orbán Viktor miniszterelnök; felesége, Lévai Anikó és Novák Katalin köztársasági elnök is jól ismeri. A miniszterelnöknek és feleségének küldtek már a műsorokról DVD-felvételeket, idén levelet írtak nekik. Válaszul gratulációkat zsebelhettek be és külön megköszönték nekik, hogy a csapat idén – az orosz–ukrán háború idején – határozottan kiáll a békéért.

Forrás: delmagyar.hu/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Imre Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria