Harsányi Lajos pap költőre emlékeznek Nagyigmándon

Kultúra – 2019. április 23., kedd | 19:17

Idén van Harsányi Lajos pap költő halálának 60. évfordulója. Április 28-án könyvbemutatóval és püspöki szentmisével tisztelegnek a lelkipásztor emléke előtt szülőfalujában, a Komárom-Esztergom megyei Nagyigmándon.

A nagyigmándi Szent Mihály-plébánia szeretettel hív és vár minden érdeklődőt a település szülötte, Harsányi Lajos pap költő halálának hatvanadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésre április 28-án, az isteni irgalmasság vasárnapján. A programoknak a Szent Mihály-plébániatemplom és a templom előtti tér ad otthont.

A rendezvény 14.40-kor Bors Anikó A boldog költő – Harsányi Lajos önarcképe és válogatott versei című kötetének bemutatásával kezdődik. A kiadványt Vajk Ádám, a Győri Egyházmegyei Levéltár igazgatója ismerteti. Ezt követően, 15 órakor Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrál ünnepi szentmisét.

A megemlékezés a Harsányi Lajos tiszteletére készült emlékmű avatásával zárul. Beszédet mond Veres Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat jegyzője, közreműködik Pásztor Tibor színművész.

Harsányi Lajos 1883. szeptember 29-én született Nagyigmándon. Teológiai tanulmányait Győrben végezte. 1907-ben szentelték pappá, később győri székesegyházi hitszónok és a Dunántúli Hírlap felelős szerkesztője lett. 1920-tól rábapatonai plébános, 1921-ben szentszéki tanácsos, 1929-ben a győri székeskáptalan tiszteletbeli kanonoka lett. A 20. századi katolikus költészet egyik jelentős képviselője volt, számos verskötete és regénye jelent meg, például Az elragadott herceg (1930); A nem porladó kezű király (1934); Válogatott költemények (1935); Égi és földi szerelem (1941). Harsányi Lajos 1959. október 3-án hunyt el Győrben.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria