Hat új kiállítás mutat be szakrális értékeket a Győri Egyházmegye négy településén

Kultúra – 2022. június 16., csütörtök | 19:54

A Győri Egyházmegye négy településén, a püspöki székhely mellett Sopronban, Császárban és Horvátzsidányban összesen hat kiállítás jött létre a Széchenyi 2020 program részét képező „Konvent-Káptalandomb turisztikai attrakciófejlesztése” című pályázat segítségével. Június 16-án tartottak sajtótájékoztatót a projektről Győrben.

Veres András megyéspüspök köszöntőjében elmondta, az Egyház idejéhez képest rövid idő, a pályázatokhoz képest viszont hosszú időszak volt az ötéves megvalósítás. „Örülünk, hogy végre bemutathatjuk a helyszíneket, hiszen nem szeretnénk bezárkózni. Az egész Káptalandombot egy egységként szeretnénk bemutatni.” A hónap végére elkészül a Nagyboldogasszony-székesegyház rekonstrukciója is, visszakerül a Héderváry-kápolnába a Szent László-herma. Novemberre fejeződik be a külső felújítás. A város részéről megkezdődött a székesegyház körüli tér újratervezése, amely az eddigi látványtervek alapján Győr egyik legszebb terévé változik.

Egy másik helyszín, a soproni Konvent történetét ismertetve Horváth Imre városplébános elmondta: maga az épület is az erős polgári tudatnak, a helyi hagyományok értékének és erejének a példája, de képet kaphat a környék búcsújáróhelyeiről, egyházi művészeteiről is, aki felkeresi a Soproni Katolikus Egyházművészeti Gyűjteményt. A mértéktartóan, de igényesen kialakított térben interaktív eszközök, köztük 3D-s panoráma vetítőterem segítik az adott téma mélyebb megismerését.

Író Sándor császári plébános felelevenítette: hosszas gondolkodás nem kellett, hogy megtalálják a templom melletti épület rendeltetését. A faluban élt Wohlmuth Ferenc, aki vértanúhalált halt 1919. június 5-én, s akire méltón tekinthetünk mint papra és hazafira. „Csendesen, egyszerűen, de a faluban jelen lévő szolgája volt Istennek. Csendességében, imádságában elsajátította azt, ami vértanúságához kellett. Életpéldája segíthet abban, hogy az életünk minden részét Istentől megáldottnak lássuk.”

A turisztikai projektről szólva Horváth Zoltán Barna projektmenedzser kifejtette: a 2017. május 1-jén indult fejlesztés céljai közt szerepelt, hogy minden generáció megismerhesse a Győri Egyházmegye értékeit. A turisztikai termékkínálat bővítését a szakrális értékek bemutatásával kívánták elérni. A kiállításokat modern, innovatív eszközökkel szerelték fel, hogy komplex élményszerzést nyújtson, egyúttal a szezonalitás kiküszöbölésére is törekedtek. A belföldi látogatók mellett számítanak a külföldi turistákra is, ezért idegen nyelvű feliratok is szerepelnek a tárlatokon. Az angol mellett általában német nyelven, de Horvátzsidányban horvátul is készültek feliratok. A projekt részeként a műemlékkönyvtár 14 kötetét restaurálták, valamint levéltári kutatásokat is folytattak, megalapozva a felújítási munkálatokat, és a kiállítandó tárgyak történetének írásos emlékeit is felgöngyölítették.

*

A Nagyboldogasszony-székesegyház homlokzatának északi oldalán lévő, külön bejáratú és egymás felett található helyiségeiben új kiállítás készült. Kiállították a Győri Egyházmegye legértékesebb és legjelentősebb liturgikus műtárgyait, illetve a bazilikával közvetlen kapcsolatban álló műtárgyakat.

A Káptalandomb 11. szám alatti épületben multimédiás elemekkel és új bútorzattal hoztak létre tárlatot a mai kor követelményeinek megfelelően. A kiállítótér bővítése mellett 3D-technológia segítségével jelenítik meg a Szent László-hermát, emellett a látogatók virtuális szemüveggel tekinthetik meg a többi kiállítási helyszínt. Ilyen virtuális szemüvegekkel Sopronban is találkozhatnak az érdeklődők.

 A Győri Egyházmegyei Könyvtárban multimédiás eszközöket helyeztek el, valamint a történelmi bútorzathoz illő, a műtárgyak védelmét szolgáló biztonsági vitrineket. Itt időszaki tárlatok megrendezésére alkalmas teret is kialakítottak. A Káptalandomb Információs Pont és Közösségi Térben egy 3D-számítógépes modellel a belváros legjelentősebb egyházi épületei és köztéri alkotásai elevenednek meg.

A Soproni Katolikus Konvent épületét felújították, amelyben állandó kiállításon mutatják be a Soproni Katolikus Egyházművészeti Gyűjteményt. A kiállítás a szervezetten érkező csoportok számára teljes körű múzeumi élményt nyújt. Ezt egészíti ki a most kialakított közösségi tér, ahol kisebb időszaki kiállításokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat lehet tartani. A beruházás részeként fogadóhelyiséget alakítottak ki és modern multimédiás eszközöket is beszereztek.

Császáron az egykori katolikus iskolát felújították. Multimédiás tartalmak, digitális megjelenítők és interaktív eszközök segítségével a terem egyik felében tíz magyarországi mártír pap életét, munkásságát és emlékezetét mutatják be, köztük a Császáron vértanúhalált halt Wohlmuth Ferenc emlékét. A terem másik részében a katolikus templom története elevenedik meg, a fogadóhelyiségben pedig a község történetét ismerhetik meg a látogatók.

A Horvátzsidányi Plébánia épületének helyiségeiben olyan helytörténeti kiállítást rendeztek be, amelyen multimédiás és interaktív elemek segítségével a község történetén keresztül a katolikus hitű horvát közösség életét ismertetik, kiemelt helyen szerepeltetve Horvátzsidány és a gradistyei horvátok történetét.

A Győri Egyházmegye szakrális értékeinek megőrzéséért, fenntartásáért és bemutatásáért a Széchenyi 2020 program részeként a GINOP-7.1.4-16-2016-00009 azonosítószámú, „Konvent-Káptalandomb turisztikai attrakciófejlesztése” című pályázatával 1,1 milliárd forintból négy településen hat kiállítás jött létre. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 100 százalékos támogatásával megvalósult programmal bővült a Győri Egyházmegye turisztikai termékkínálata, amely által hosszútávon nemcsak a látogatói korosztály szélesedik, hanem nő a látogatószám is.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria