Hazatértek az Egri nők

Kultúra – 2018. február 9., péntek | 11:30

Fél éven keresztül Egerben, az érseki palotában látható Székely Bertalan „Egri nők” című festményének kisebb méretű változata. Sajtóbemutatóját február 8-án tartották az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban.


Az alkotás egri sajtóbemutatóján Ternyák Csaba egri érsek köszönetet mondott azért, hogy a Székely Bertalan-mű egri kiállításának helyszínéül az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontot választották.

A palotának az a missziója, hogy a művészetet és az idegenforgalmat szolgálja. Az Egyház eddig is fontos mecénása volt az alkotóknak – emelte ki a főpásztor. Az Európa kulturális fővárosa pályázat kapcsán Ternyák Csaba optimizmusának adott hangot, hiszen – mint mondta – Eger eddig is a térség kulturális központja volt.

A festmény fél éven keresztül ingyenesen megtekinthető a palota egyik földszinti kiállítótermében – ismertették a február 8-i sajtóeseményen.

Nyitrai Zsolt helyi országgyűlési képviselő elmondta: egy aukción fedezte fel a festményt, s javaslatot tett, hogy az állam vásárolja meg, elővásárlási jogával élve. A sikeres licit után a képviselő javaslatára az a döntés született, hogy egy időre Egerbe kerül a kép. Ez a mű a szabadság, a hazaszeretet szimbóluma is, s a magyar kultúra jeles alkotása, így méltán fejezi ki azt, hogy Eger sikeres pályázó lehet az „Európa kulturális fővárosa 2023” megmérettetésen – fogalmazott a politikus.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: MTI/Komka Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria