Idén is irodalmi pályázatot hirdetnek a Pázmány hallgatóinak

Kultúra – 2020. április 20., hétfő | 9:00

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) Magyar Irodalomtudományi Tanszéke és a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) idén is meghirdeti hagyományos irodalmi pályázatát a hallgatóknak.

Az évente kiírt irodalmi pályázat középpontjában minden alkalommal más író, költő áll, a pályázat szervezői így tisztelegnek a magyar irodalmi életben meghatározó szerepet betöltő személyiségek szellemi öröksége előtt. Weöres Sándor, Radnóti Miklós, Vörösmarty Mihály, Szabó Magda, Tóth Árpád és Kányádi Sándor után a 2020-as pályázat szimbolikus főhajtás Márai Sándor (1900–1989) harminc éve lezárult életműve előtt.

A Kassáról induló, később világpolgárként élő, majd több mint negyven évre emigrációba kényszerülő Márai olyan fantasztikus, mára klasszikussá vált műveket hagyott hátra, mint az Egy polgár vallomásai és A gyertyák csonkig égnek című regények, vagy a Halotti beszéd és a Mennyből az angyal című versek.

Márai tiszteletére – aki regény- és drámaíróként, költőként és újságíróként is maradandót alkotott – bővítették a pályázati kategóriákat: a verseken, novellákon és színpadi jeleneteken kívül a hallgatóknak lehetőségük nyílik idén színházi vagy filmes kritikák beküldésére is.

Részletek és formai követelmények

• A pályázaton kategóriánként (vers / novella / színpadi jelenet / filmes vagy színikritika) egy saját alkotással lehet indulni
• A benyújtott alkotás max. 10 oldal terjedelmű lehet (Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1,5-ös sorköz, 2,5 cm-es margó).
• A pályázatokat név nélkül, Neptun-kóddal ellátva kell beküldeni.
• Az alkotásokat 2020. május 17-ig várják a hokkultbiz@gmail.com e-mail-címre
• A vers-, novella- és színházi jelenet kategóriáknak nincs tematikus megkötése.
• Kritikát a Pázmány Kultúr Klub szervezésében látott színházi előadásokról és mozifilmekről lehet írni.

*

Hogy kedvet és ihletet adjanak az alkotómunkához, a szervezők Fénytörés címmel összeállították az elmúlt évek díjnyertes pályaműveinek antológiáját.

Az irodalmi mellé egyúttal egy címlappályázatot is kiírtak. Saját fotó vagy saját grafika felhasználásával készített címlapot várnak a Fénytörés című antológiához!

A beküldési határidő a címlappályázat esetén is 2020. május 17.

A címlapon szerepelnie kell az alábbi címnek és alcímnek (bármilyen betűtípussal, bármilyen tördelésben):
Fénytörés
Antológia a PPKE BTK HÖK irodalmi pályázatának díjnyertes alkotásaiból

Forrás és fotó: Btk.ppke.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria