Időn és téren túli ragyogásban – Udvardi Erzsébet képeiből nyílt kiállítás Badacsonyban

Kultúra – 2018. június 13., szerda | 9:00

Udvardi Erzsébet Kossuth- és Pro Cultura Christiana díjas festőművész Balatonról készült képeiből nyílt kiállítás június 1-jén a badacsonyi Egry József Emlékmúzeumban.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

„Egy nemzetnél nemcsak az a fontos, vannak-e értékei, hanem az is, vannak-e, akik ezeket az értékeket megőrzik, mert egy nemzetnek az igazi valutái a művészei” – idézte Krisztin N. László badacsonyi polgármester az évtizedeken át a településen alkotó Egry József festőművész gondolatait a megnyitó ünnepségen.

Az időszakosan – tavasz végétől őszig – látogatható múzeum idei kapunyitásán megemlékeztek a 135 éve született Egry Józsefről, „a Balaton festőjéről”, majd az ő művészetének méltó folytatójáról és szakrális irányú kiteljesítőjéről, Udvardi Erzsébetről, aki az 1950-es évek végétől élt és alkotott Badacsonyban 2013-ban bekövetkezett haláláig. 

Az idei időszakos kiállítás Udvardi Erzsébet munkásságának kezdeti, ’60-as évekbeli időszakát öleli fel. A reprezentatív válogatást a szakmai szervező Laczkó Dezső Múzeum rendezésében láthatják az érdeklődők.

A tárlatot Németh István Péter költő, irodalomtörténész nyitotta meg. Ünnepi emlékezésében Vajkay Aurél történész, etnográfus gondolatait idézve méltatta a nagy elődök, Egry József és Bernáth Aurél impresszionista, illetve posztimpresszionista nyomdokain haladó Udvardi Erzsébet korai alkotásait: „Mesevilág voltaképp, ami Udvardi Erzsébet képeiből árad, legendák sorozata, amilyent csak egy szerető édesanya tud a gyermekeinek elmondani. Olyan felnőtt gyermekeknek azonban, akik már két világháború rémségeit megélték, s most balsejtelmeik elől anyjukhoz menekülnek. Csak asszony tud ilyen megható szépen a felnőttekhez szólni, meséket mondani.”

A megnyitón közreműködött Mohai Gábor előadóművész, aki Nagy László A feltámadás szomorúsága című versét szavalta el.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria