Igazi különlegességgel segít Útravaló rovatunk a nagyböjti készületben

Kultúra – 2019. március 8., péntek | 18:00

Idén januártól „Útravaló” címmel napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM budapest-pasaréti plébános elmélkedéseit tesszük közzé.


(Stazione a San Pietro in Vaticano)

A ferences szerzetes elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek. Nagyböjtben a pápai szentmisére mindig egy-egy előre meghirdetett pápai bazilikában (úgynevezett stációs templomban) került sor. A II. vatikáni zsinatig a misekönyvekben jelezték egy-egy nap és ünnep stációs templomát, melynek helyi adottságai tükröződtek a liturgia szövegeiben. Ferenc pápa idén hamvazószerdán is ennek a hagyománynak a jegyében vezette a nagyböjti szertartást a római Aventinus dombon álló Szent Szabina-bazilikában.

Kálmán Peregrin az elmélkedések előtt így fogalmaz: „Rómában már a VI. századtól kezdődően mindennap egy-egy úgynevezett stációs, kijelölt templomban gyülekezett össze e szent időben az Egyház. A megszentelt hely vértanú patrónusa, lelkisége sokszor befolyásolta és értelmezte a nap evangéliumát, liturgiáját. Márciusban mi is ezekre a római bazilikákra utalva és vértanúiknak példája, közbenjárása által kísérve közeledünk megváltásunk ünnepéhez, hiszen a szentek különféle élethelyzeteiben a Lélek újraolvassa számunkra Krisztus misztériumát.”

* * *

Az egyes napok Útravalóját, nagyböjti „zarándoklatunkat” a stációs templomokat ábrázoló illusztrációkkal is segítjük.

Fotó: Vatican.va

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria