Ingyenesen elérhető a Róma magyar emlékhelyeit bemutató Hungarian Memories mobilapplikáció

Kultúra – 2019. május 7., kedd | 18:41

Ingyenesen letölthető a Róma magyar emlékhelyeit bemutató Hungarian Memories (HuM) okostelefonos applikáció. Az Android és IOS rendszeren is elérhető, háromnyelvű mobilalkalmazás a Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezésére és finanszírozásában valósult meg.

A digitális alkalmazás első változata ötven helyszín bemutatásával nyújt alapvető információkat a magyar kultúra és történelem Rómában fellelhető emlékeiről, és segít megtalálni a helyszíneket.

A program a városba látogató turisták számára nemcsak láthatóvá, kereshetővé és könnyen megtalálhatóvá teszi a magyar emlékeket, hanem segít tudatosítani a magyar kultúra európai beágyazottságát, sok évszázados európai jelenlétét. Róma szimbolikus helyszín, hiszen a keresztény Európa központjában különleges fontossággal bír a magyar művészet, a magyar kultúra, a magyar történelem megjelenítése – tájékoztatta a minisztérium közleményben az MTI-t.

Az alkalmazás a tervek szerint további helyszínekkel és új tartalmakkal bővül, így a későbbiekben lehetséges lesz a magyar kulturális emlékhelyek virtuális megtekintése, felfedezése, virtuális gyűjtemények összeállítása. Az applikáció jelenleg háromnyelvű: magyar, angol és olasz. A későbbiekben a nyelvek száma korlátlanul bővíthető.

A designt két fiatal magyar grafikusművész, Lénárt Ivett és Imre Réka készítette. A projekt ötletgazdája a római magyar kulturális intézet, a Római Magyar Akadémia, a megvalósításhoz a Külgazdasági és Külügyminisztérium nyújtott finanszírozást.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria