Irodalom éjszakái Budapesten – Rendhagyó séták a Margitszigeten

Kultúra – 2022. június 1., szerda | 18:02

Ismét rendhagyó világirodalmi sétára hív június 1. és 3. között Budapesten az Irodalom Éjszakája programsorozat. A város és a világirodalom formabontó stílusban ad egymásnak három estés találkozót a Margitszigeten. A főváros legrégebbi román kori emlékének maradványain épült Szent Mihály-kápolna szintén kitárja kapuit.

Az esték folyamán huszonöt ország huszonöt szerzőjének a „szigetek” témához kapcsolódó műveiből a Vígszínház színművészei olvasnak fel szemelvényeket, több esetben a közönség számára korlátozottan hozzáférhető helyszíneken – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az esemény Budapesten minden évben új városrészbe vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város egyéb kulturális sajátosságaira is felhívja a figyelmet. Az idei nyolc (a harmadik napon kilenc) helyszín között találjuk a Víztorony legfelsőbb szintjét is, ahol a látogatók madártávlatból gyönyörködhetnek a város különleges látképében.

A nagy múltú Danubius Nemzeti Hajós Egylet hamisítatlan dunai hangulatot sugárzó Wesselényi Csónakháza (egyúttal a maga nemében utolsó működő úszó csónakház az országban), valamint klubháza jobbára csak a klubtagok számára látogatható.

A Budapest legrégebbi román kori emlékének maradványain épült Szent Mihály-kápolna, amely csupán a heti egyszeri misék alkalmával tárja ki kapuit, szintén a kevésbé könnyen hozzáférhető helyszínek listáját gyarapítja,

akárcsak a pitypangos nosztalgiával kecsegtető Margitszigeti Gyermektábor. A Palatinus strand, a Margitszigeti Atlétikai Centrum vagy a Kisállatkert az irodalom szempontjából jelentenek szokatlan párosítást.

A harmadik napi meglepetéshelyszín egy mozgó közösségi tér: Jónás – A hal, ami mindent tud. A dizájn-utánfutó formavilága és különleges belső terének kialakítása megidézi a hajók, vitorlások, ladikok testét, a cethal gyomrát.

A helyszíneken párhuzamosan zajló, félóránként ismétlődő felolvasásokat tetszés szerinti sorrendben lehet meghallgatni. A helyszíneken és a rendezvény honlapján elérhető térkép segítségével mindenki maga állíthatja össze aznapi irodalmi barangolásának útvonalát. Az utolsó felolvasás 22 óra 30 perckor kezdődik.

Az Irodalom Éjszakája idei programját ukrán irodalmi részlet gazdagítja.

A legkevesebb, amit szervezőként a közelben zajló háborúra reagálhattunk, az volt, hogy díszvendégként meghívtuk szomszédainkat – ismertette Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője, az Irodalom Éjszakája projektvezetője.

Az ázsiai irodalmat a japán szöveg mellett dél-koreai szemelvény is megidézi.

Mindhárom napon lesz egy-egy felolvasás, amelyet jeltolmács közvetít a siketek és nagyothallók számára. A mozgásukban korlátozottak számára megközelíthető helyszínekről a programfüzet nyújt tájékoztatást. A regisztrált vak és gyengén látó érdeklődőket az önkéntes segítők külön csoportban kísérik el a felolvasások helyszíneire.

*

Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását, 2016-tól minden évben megtartják. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak. A projekt szervezője az EUNIC Hungary, a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete.

A programon történő részvétel ingyenes. További részletek az esemény honlapján és Facebook-oldalán találhatók.

Forrás: MTI

Fotó: irodaloméjszakája.hu; Ligeti Edina

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria