Isten és a világ – Megnyílt Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész jubileumi kiállítása Szombathelyen

Kultúra – 2019. szeptember 25., szerda | 17:41

Szeptember 19-én Székely János megyéspüspök nyitotta meg Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész Isten és a világ című tárlatát. A kiállítás anyaga négy szombathelyi helyszínen tekinthető meg.

Nem véletlen a több helyszín: az idén 60 éves művész több mint száz alkotását láthatja a közönség. Ebből az alkalomból válogatást állított össze szakrális jellegű képeiből, amelyek kifejezik hitét, Istenhez fűződő kapcsolatát. A Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár épületében (Eölbey-ház), a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium dísztermében, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium galériájában és a Martineum Felnőttképző Akadémián láthatók az alkotások, amelyek elcsendesedésre, gondolkodásra hívják a látogatókat.

Rétfalvi Balázs, az egyházmegyei levéltár vezetője köszöntőjében elmondta, a kiállítást az Ars Sacra Fesztivál keretében rendezik meg. A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő programsorozat célja, hogy a művészetek segítségével közelebb vigye az embereket Istenhez.

Az igazság, a szépség és a szentség összetartoznak. Ha valami szép akar lenni, annak jónak is kell lenni. Ami nem jó, az nem tud szép sem lenni. Ha valami igazán szép, akkor az egyben szent is, és kapcsolódik a szépség forrásához, az Istenhez – fogalmazott a megnyitón Székely János. – A Teremtő harmóniát, rendet rejtett a teremtésbe. Ezt a szépséget, fényt engedi be a világba az igaz művész. A megyéspüspök beszédében utalt rá: a keresztény ember életének értelmét abban találja meg, hogy keresi, kutatja az Isten által neki szánt célokat, feladatokat.

Székely János hangsúlyozta: azzal, hogy Tóth Csaba alkotásai klasszikus művekben gyökereznek, hidat épít a régi világ és a jelen között. A képeknek világos üzenetük van az emberek számára, és az ember képes is ezeket az üzeneteket megérteni. 

A művész rövid köszöntőjében elmondta: felnőtt fejjel értette meg, mi a küldetése. Simone Weilt idézte, aki úgy fogalmazott, az anyag csak akkor szép, ha az Istennek engedelmeskedik. Akik a képzőművészettel foglalkoznak, azoknak ezt meg kell érteniük – tette hozzá a művész. A képekkel szeretné visszaadni a táblafestészet „elveszett becsületét”. A művészet akkor lesz innovatív, ha magát az embert újítja meg. Az evangéliumok erről szólnak – fogalmazott Tóth Csaba festőművész.

Az Isten és a világ című kiállítás október 31-ig látogatható az említett helyszíneken.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria