Játékfilm készül Bódi Mária Magdolnáról

Kultúra – 2018. április 30., hétfő | 14:01

„Magdolna” címmel film készül a vértanúhalált halt munkáslányról, Bódi Mária Magdolnáról – jelentette be április 20-án Buvári Tamás rendező-producer a veszprémi Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban. A filmet nyáron kezdi forgatni a SzeretFilm Stúdió.

„A 90–100 percesre tervezett film Magdi életén keresztül a szeretetről és a szolidaritásról fog szólni, elsősorban azt az értékrendet szeretnék közvetíteni, amit Magdi képviselt – mutatta be az alkotást Buvári Tamás. – A Magdolna főszereplőinek személyéről még nem született döntés: egy kislány és egy huszonéves színésznő fogják alakítani, a többi szereplő között pedig megemlíteném Pap Líviát, Turós-Máté Kingát, Derzsi Jánost, Máté P. Gábort, Trokán Annát és Danis Lídiát. A Magdolna nem életrajzi film lesz, inkább Magdi hitére és a hite mellett való kiállására fogunk fókuszálni, valamint arra, hogy tragédiája szinte bele volt kódolva az életébe.”

Mészáros Zoltán, az Európa Kulturális Fővárosa pályázat előkészítésében részt vevő művészeti tanács elnöke hangsúlyozta: az Európa Kulturális Fővárosa elnevezésű projekt egyik célja a helyi emlékezet elfeledett vagy feledésbe merülő kultúrkincsének felkutatása. A célkitűzéshez jól illeszkedik ez a filmterv is.

A játékfilm nagykövete, Pap Lívia színművész arról beszélt, hogy Bódi Mária Magdolna hite, alázata és szeretete példaértékű. A művész anyaként azt is szeretné közvetíteni, hogy jó lenne, ha a világban nem lenne erőszak – hogy lányának se kelljen megtapasztalnia azt.

A játékfilm írója és rendezője Buvári Tamás, a Magyar Filmszemle több díját elnyert filmrendező, a 2017-ben bemutatott Szeretföld rendezője. A Magdolnát a tervek szerint jövő nyáron mutatják be.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria