Jereváni egyetemi kitüntetésben részesült a Pázmány Armenológiai Tanszékének vezetője

Kultúra – 2022. október 28., péntek | 10:52

A Hacsatur Abovjan Örmény Állami Pedagógia Egyetem Tudományos Tanácsának döntése értelmében Srbuhi Gevorgyan, az egyetem rektora október 13-án a Khachatur Abovyan kitüntetést adományozta Kovács Bálint egyetemi docensnek, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Armenológiai Tanszék vezetőjének.

A kitüntetés amiatt is figyelemre méltó, mert ez az első alkalom, hogy külföldi kollégának adják ezt az egyetem által adható legmagasabb elismerést. A kitüntetést az egyetem százéves évfordulója alkalmából szervezett rendezvények keretében adták át.

Srbuhi Gevorgyan rektor a beszédében hangsúlyozta, hogy Kovács Bálint már régóta nem vendég, hanem az egyetem barátja és a vele való partnerség túlmutat a „tudományos és oktatási körökön”.

A rektor asszony kiemelte azt is, hogy a tudományos tevékenysége mellett Kovács Bálint segítően tevékenykedett másokkal együtt a 2020 őszi háború után hadifogságba került örmény katonák Örményországba való hazaszállításában is. „Biztos vagyok benne, hogy a humanitárius és örménybarát tevékenysége folytatódni fog, és új megnyilvánulásai lesznek a tudományos, kutatásmódszertani és az oktatási területeken is” – mondta a pedagógiai egyetem rektora.

A jereváni pedagógiai egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem még 2016-ban írt alá kétoldalú együttműködési megállapodást, amelynek keretében oktatói és hallgatói együttműködés valósulhatott meg különböző szinteken a két intézmény között és Magyarországon egyedülálló módon a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen Armenológiai Tanszék jöhetett létre Kovács Bálint vezetésével.

Edgar Hovhannisyan, a jereváni egyetem Történelem- és Társadalomtudományi Karának dékánja szerint a Pázmány Armenológiai Tanszéke nem csak tudományos és oktatási központ, hanem mindemellett fontos szerepet játszik a két ország és nép kapcsolatában is. „A legutóbbi események megmutatták, hogy Kovács Bálint nemcsak az örmény történelem és kultúra ismerője, de szereti is az örményeket. A díj pedig további tevékenységéhez járulhat hozzá.”

A díjátadón részt vett Őze Sándor és Szuromi Kristóf a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről; mindketten a jereváni pedagógiai egyetem százéves fennállásának alkalmából megrendezett nemzetközi konferenciára érkeztek Örményországba.

Edgar Hovhannisyan kiemelte Őze Sándor professzor szerepét Kovács Bálint tevékenységében, hiszen az ő tanácsára kezdett el a mostani tanszékvezető az örményekkel foglalkozni és szeretett bele az örmény kultúrába és Örményországba. „Örménynek érzi magát. Ez a legfontosabb jellemzője együttműködésünknek” – tette hozzá a dékán.

Kovács Bálint megköszönte a kitüntetést, és átadta a PPKE rektora, Kuminetz Géza gratulációját Srbuhi Gevorgyan rektor asszonynak az egyetem százéves évfordulója alkalmából.

Forrás és fotó: PPKE BTK Történettudományi Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria