Kaposvárra érkezett a Boldogasszony-kiállítás

Kultúra – 2019. május 19., vasárnap | 19:59

Május 14-én megnyílt a kaposvári Kárpát-haza Galériában a „Boldogasszony” című kiállítás, melyet május 28-ig tekinthetnek meg az érdeklődők a Somogy Megyei Kormányhivatal galériájában.

A tárlat megnyitóján résztvevőket Vetési Bernadett, a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte.

Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere emlékeztetett: több mint ezer éve Szent István király Szűz Mária oltalmába ajánlotta országunkat. Ezek nem csak szavak voltak. Nemcsak egy felkiáltás volt István szájából, hanem imádság, mely meghallgatásra talált. Több mint ezer éve Mária vigyáz országunkra, vigyáz ránk most is.

Mária mindig Jézushoz vezeti az embereket – emelte ki beszédében Varga László megyéspüspök, a kiállítás védnöke.

„Ha valaki nemcsak művészeti alkotásként tekint ezekre a művekre, hanem nyitott szívvel, akkor fennáll a veszély, hogy Mária elvezeti Jézushoz a szemlélőt. S nemcsak evangelizál ez a kiállítás, hanem hitünket is megerősíti. Mária a hit asszonya. Erzsébet boldognak hívja Máriát, mikor meglátogatja a szíve alatt a gyermekkel, s azért nevezi boldognak, mert hitt abban, amit az Úr mondott neki – hangsúlyozta a Kaposvári Egyházmegye főpásztora. – Egy ilyen kiállítás segít abban, hogy megerősödhessünk hitünkben.”

A kiállítást Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója nyitotta meg. Elmondta: négy évvel ezelőtt ötvenöt kiemelkedő kortárs művészt kért fel, hogy fogalmazzák meg a Boldogasszony sokrétű, összetett képét, melyet a művészet évezredek óta, korról korra megtesz.

Az alkotók létrehozták azt a csodát, mely kapcsolat természet és Teremtő között – fogalmazott a május 14-én tartott kiállításmegnyitón Tóth Norbert.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria