Karácsonyi fény – Márton Áron, Dsida Jenő és Lackfi János adnak zenés irodalmi inspirációt

Kultúra – 2020. december 13., vasárnap | 14:00

A Világ Világossága a világba jött – erről a régi és mégis mindig új eseményről tárja elénk a Párbeszéd Háza december 18-i online előadása több évszázad művészeinek gondolatait. Régmúlt idők és kortársaink lírájának, prózájának és zenéjének segítségével inspirálnak a Crescendo Magyarország és a Variart Ensemble művészei, valamint Molnár Enikő és Tarjányi Krisztina Irma színművészek.

A zenés irodalmi inspiráció keretét Márton Áron erdélyi püspök egykori, a II. világháború alatt elhangzott karácsonyi beszéde adja, amelynek gondolataihoz és érzelmeihez a művészek Dsida Jenő és Lackfi János lírájából kerestek párhuzamokat.

Ahogy a cím sugallja, az előadás a fény és a sötétség harcát, a megváltottság és megváltatlanság egymásnak feszülését tárja a nézők elé: „Sokszor az az érzésünk, mintha mind sötétebb, mintha az éjszaka mind uralkodóbb, általánosabb és nyomasztóbb lenne. S aggodalommal és türelmetlenül kérdezzük a prófétával: »Őrök, mi van az éjben? Mit hoz még, és meddig tart?« (Iz 6,11;21,11)”

A Crescendo Magyarország a nemzetközi Crescendo mozgalom része, mely hivatásos előadóművészek, művészeti oktatásban részt vevő tanárok és hivatásos művészeti pályára készülő fiatalok nemzetközi keresztény szervezete. Beat Rink svájci református lelkipásztor, író kezdeményezésére jött létre 1985-ben. A Crescendo Magyarország diákjai és fiatal művészei a már tizenhat alkalommal megszervezett nemzetközi Crescendo Nyári Akadémián találkoznak.

A Variart Ensemble fiatal zenészei egyben barátok is. Zeneakadémista koruk óta játszanak együtt, így lettek olyan közösség, amelyben minden tagnak egy a célja: együtt zenélni örömmel, és felejthetetlen pillanatokat nyújtani a hallgatóságnak is.

Amint nevük is mutatja, a változatosság a mottójuk. Minden koncertjükön más és más formációkká alakulva lépnek színpadra, és adják elő a kamarazene-irodalom ismertebb és még fel nem fedezett remekműveit.

A december 18-án 20 órakor kezdődő online est részletes programja ITT található.

Az est a Párbeszéd Háza YouTube-csatornáján nézhető online.

Forrás és fotó: Párbeszéd Háza

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria