Kecskeméten rendezik meg a passiójáték-csoportok nemzetközi találkozóját

Kultúra – 2017. június 8., csütörtök | 15:40

Tizennégy ország harmincöt passiójáték-csoportja vesz részt az Europassion színházi szövetség 33. kongresszusán, illetve az ahhoz kapcsolódó kulturális programsorozaton június 8. és 11. között Kecskeméten.

A találkozóra Ausztriából, Németországból, Olaszországból, Belgiumból, Franciaországból, Spanyolországból, Lengyelországból, Romániából, Csehországból, Horvátországból, Hollandiából, Szlovéniából és az Egyesült Királyságból érkeznek résztvevők. A szövetség tagországai közül csak Portugália és Svájc nem képviselteti magát az idei kongresszuson.

Az Europassion szövetség tagjai Krisztus szenvedéstörténetét viszik színre. Tizenhat európai országban csaknem kilencven helyen ápolják a passiójáték hagyományát a szövetség zászlaja alatt. A kecskeméti Katona József Színház három éve tagja a szervezetnek.

Az idei találkozó fő témáját a reformáció kezdetének 500. évfordulója adta. A Kecskemétre érkező vendégek látogatást tesznek az ezeréves érseki városban, Kalocsán, ahol a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban liturgián vesznek részt. Emellett alkalmuk lesz megismerni a magyar népi kultúra hagyományait és gazdag örökségét is.

A 33. Europassion Nemzetközi Kongresszust június 10-én, szombaton tartják a Katona József Színházban. Délután a kecskeméti piarista templomban angol nyelvű szentmisén vesznek részt a vendégek, majd a program zárásaként a delegációk megtekintik a Kecskeméti Arborétumban felállított szabadtéri színpadon az Újvilág passiót a város színházi társulatának előadásában.

Az előadásra Budaörsről, a német nemzetiségi önkormányzat szervezésében nagyobb csoport érkezik. Kecskemét után ugyanis 2018-ban ismét magyar város, Budaörs lesz a házigazdája a kongresszusnak. A jövő évi szervezőknek Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója adja majd át a „stafétát”, egy faragott Szűz Mária-szobrot.

A kecskeméti Katona József Színház 2012-ben vállalkozott először arra, hogy Krisztus szenvedéstörténetét szabadtéren, a hagyományokhoz ragaszkodva, ám keretjátékba ágyazva mutassa be. Az előadás alkotói modern produkció megvalósítására törekedtek, ugyanakkor a szövegkönyv elsősorban az evangéliumra támaszkodik.

A keretjáték szerzője Kocsis L. Mihály, a látványos koreográfiát Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes vezetője alkotta meg. Az előadásban a táncegyüttes táncosai és a társulat tagjai mellett kecskeméti amatőr szereplők is közreműködnek. A produkció zenei anyagát Kövi Szabolcs zeneszerző alkotta. A jelmezeket Kiss Bori, a díszlet- és látványtervet Szlávik István készítette. A rendező Cseke Péter.

Forrás: MTI

Fotó: europassio2017.eu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria