Keltsd életre a templomodat! – Cseh Milán, Debrecen

Kultúra – 2018. szeptember 10., hétfő | 18:26

Meseíró-pályázatunkkal arra hívjuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban látható ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük.


Bűntény a Szent Anna-székesegyházban

Egy esős tavaszi este Katalin, a Szent Anna-székesegyház gondnoknője – mint az elmúlt tíz évben mindennap – este kilenc körül végzett teendőivel. Bár a mai napon kicsit több feladata volt, mert elég sok turista érkezett a városba, és akadt takarítanivaló bőven. Mikor mindennel végzett, elindult hazafelé. Szép lassan bandukolt a Piac utca felé, amikor egy kapucnis férfiba botlott. Az ütközéstől a táskája a földre borult, s a férfi illedelmesen segített összeszedni a kiesett dolgokat.  A nő megköszönte a kedvességet, és továbbindult. Ekkor eszébe jutott a kiskutyája, Pamacs.

– Jaj, de feledékeny vagyok, már megint a templom kertjében hagytam. Szerencsére ott nem érheti baj – gondolkodott hangosan Katalin.

Eközben a kapucnis férfi a templom elé érve füttyentve jelt adott a társának.

– Megszerezted? – kérdezte a megérkező másik fickó.

– Persze – felelte a kapucnis. Majd előhúzott egy kulcscsomót a kabátja zsebéből.

Szétnéztek, majd csendben beosontak az épületbe. Az oltár melletti első beugróban a falon lógott a torinói lepel hiteles másolata bekeretezve. A két férfi leakasztotta, majd zsákba téve gyorsan távozott. A nagy rohanásban az ajtón kilépve a kulcsot a templom kertjébe hajították, egyenesen a békésen szundikáló Pamacs fejére.

Pár perccel később éjfélt ütött az óra, s a bejárat mellett álló Csáky Imre-szobor hirtelen életre kelt. Lába előtt a kiskutya üldögélt, szájában a kulccsal.

– A gazdád itt hagyta a kulcsát? – nézett Pamacsra kérdőn a szobor.

–  Nem, most dobtak fejbe vele! – vakkantotta az állatka.

– Gyorsan menjünk a templomba, nézzünk szét!

Az ajtóban rögtön az öreg denevér fogadta őket. Dezső évek óta a székesegyház állandó lakója.

– Gyertek gyorsan, két férfi ellopta a torinói lepel másolatát!

Az oltárhoz érve a négy szent és az angyalok már élénken tanácskoztak. Együtt gondolkodtak tovább, hogyan lehetne megtalálni a két gazembert.

– Dezső, láttál valami jellegzetes dolgot valamelyik tolvajon? – kérdezte az egyik angyal.

– Igen, az egyik férfi lábán egy sárkánytetoválás van, de sajnos az egész mintát nem láttam, a nagyját eltakarta a nadrág – szólt Dezső, a denevér.

– Délelőtt járt itt egy turistacsoport, mintha láttam volna ilyet az egyik nézelődő lábán – ugrándozott Pamacs.

A négy szent – Szent Ágoston, Nagy Szent Gergely pápa, Nagy Szent Leó pápa és Szent Ambrus – szinte egyszerre mondták:

– Dezső és Pamacs, a ti feladatotok lesz a bűntény felderítése. Mi csak a templomban tudunk életre kelni. Nektek kell megoldanotok az ügyet. Siessetek a városba, keressétek meg, és még hajnal előtt hozzátok vissza az ellopott ereklyét!

A kutya és a denevér izgatottan szaladt végig a Piac utcai villamos vonalán, minden kis utcába benéztek, de sehol sem találtak semmit. Már éppen indultak volna vissza, mikor Dezső régi galambcimborájával, Gáborral futottak össze.

– Hova-hova? – kérdezte a galamb.

– Két férfi ellopta a torinói lepel másolatát a templomunkból, és a szentek az angyalokkal együtt ránk bízták, hogy szerezzük vissza – mondta izgatottan Dezső.

– Egy lepel miatt vagytok ennyire zaklatottak?

– Az nemcsak egy egyszerű lepel, hanem a kereszténység legértékesebb ereklyéjének, Jézus Krisztus halotti leplének másolata.

– Talán tudok segíteni nektek. A Kálvin tér környékén láttam sok turistát. Kövessetek a Centrum Hotelhez! – biztatta őket a galamb.

Így már hárman indultak az eltűnt tárgy keresésére. A Kálvin tér bejáratához érve hangokat hallottak a szökőkút felől. A lámpa fényénél meglátták a tetovált férfit. Azonnal rájöttek, ezek csak a tolvajok lehetnek.

– Hamar, gyorsan hívjuk a barátainkat segítségül, Dezső! – kiáltotta Gábor.

– Rendben! Pamacs, te pedig fuss a Hatvan utcára a zsarukért! – szólt a denevér.

A Kálvin teret pár perc alatt körülbelül száz galamb és denevér lepte el, sötét felhőt alkotva a tolvajok feje felett. Eközben Pamacs végigszáguldott a Hatvan utcán a rend őreiért. Meg is találta a járőrt, aki éppen fánkot majszolt.

– Szeretnél egy falatot? – kérdezte a rendőr.

Pamacs a nadrágja szárát rángatva jelezte, hogy nem fánkot kér, hanem hogy kövesse őt. A szökőkúthoz érve látta a rendőr, hogy galambok és denevérek fogságába esett két férfi. Az igazoltatás során kiderült, ők lopták el a torinói lepel másolatát. Közben megérkezett a rendőrautó a társával. Még aznap hajnalban visszavitték a székesegyházba az ellopott tárgyat.


Reggel, munkába menet vette észre Katalin, hogy nincs meg a kulcsa. Egyből pánikba esett: „Valaki ellopta!” Sietősen érkezett meg a munkahelyére, ahol már a rendőrök várták, s tájékoztatták az elmúlt éjszaka történéseiről. Megjegyezve, milyen ügyes kis kutyája van.

Közben Pamacs egész nap izgatottan várta az estét, hogy barátaival átbeszélje a bűntény felderítését. Mikor éjfélt ütött a toronyóra, és ismét életre keltek a szobrok, egymás szavába vágva mesélte el a két állat, hogyan oldották meg a tegnapi ügyet.

Én ezt a történet az orgonában megbújva hallgattam végig, remélem, sok ilyen kalandban lehet még részem.

Cseh Milán, 10 éves,
a debreceni Szoboszlói Úti Általános Iskola 4. b osztályának tanulója

Keltsd életre a templomodat! – Meseíró pályázat gyerekeknek 

Berg Judit A holló gyűrűje címmel meseregényt írt gyerekeknek a Mátyás-templomról. Arra hívunk, hogy olvasd el a könyvet, és ennek mintájára keltsd életre a templomodban szereplő ábrázolásokat (festményeket, szobrokat, domborműveket…).

A holló gyűrűje című regény (Ecovit Kiadó Kft., 2017) történetének szereplői a Mátyás-templomot díszítő alakok, amelyek a mesében éjszakánként életre kelnek, és kalandok sora vár rájuk: megelevenedik Bodza, a királysírt őrző kőkutya, a szélkakas, a galamb, a bagoly, a béka, a gorgók, a sárkányok… Ezek az éjszakánként megelevenedő lények csak akkor változhatnak vissza, ha időben megtalálják a viharban eltűnt gyűrűt, amelyet a Menyasszony-torony tetejét díszítő holló tartott a csőrében.

Arra hívunk, hogy az írónőhöz hasonlóan barangold be a templomot, ahova jársz, a pincétől a padlásig, fedezd fel rejtett kincseit. Keresd meg a neked legkedvesebb ábrázolásokat, lehetnek szentek, angyalok, állatok, növények, bármi, ami megtetszik – és képzeld el, mi történne, ha ezek az alakok életre kelnének.

Korhatár: 6–14 év

Terjedelem: legfeljebb 5000 karakter

Beküldési határidő: szeptember 30. (Folyamatosan várjuk a meséket, a legjobbakat közben megjelentetjük.)

A meséket az mk@katolikus.hu e-mail-címre várjuk.

A pályázat mellé írd oda nevedet, életkorodat, osztályodat, városod és templomod nevét. Örülünk, ha fotót is küldesz a templomról, a megelevenedő alakokról.

A három legjobb mese szerzőjét könyvjutalomban részesítjük. A legjobb meséket folyamatosan megjelentetjük a Magyar Kuríron, néhány mese helyet kap az Új Ember hetilapban is.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria