Keresd meg a helyedet a betlehemben! – Jászolkiállítás nyílt Veszprémben

Kultúra – 2019. december 9., hétfő | 16:25

Az ünnepre való lelki felkészülést is segíti a Veszprémben december 6-án megnyílt jászolkiállítás, melyet ötödik alkalommal rendezett meg a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ a Magyar Kézművességért Alapítvánnyal együttműködve.

A megnyitót a ferences templomban tartották, ahol a Padányi Katolikus Iskola alsós énekkarának műsora örvendeztette meg a megjelenteket. Udvardy György veszprémi érsek és Fábry Zoltán, a Magyar Kézművességért Alapítvány elnöke mondott köszöntőt.

Rendhagyó módon az idei kiállítás anyagát két különböző pályázatra beérkezett művekből állították össze. Egyrészt a Magyar Kézművességért Alapítvány által idén már 26. alkalommal meghirdetett országos betlehemkészítő pályázatra készült alkotásokból. A felhívásra a hagyományokhoz hűen a különböző művészeti ágak képviselői mellett amatőrök is jelentkezhettek, és a kiállítók között minden korosztály képviselteti magát, a kisgyermekektől kezdve a nyugdíjasokig. A betlehemek természetes anyagokból (fa, agyag, szalma, termények, stb.), sokféle stílusban készültek.

Emellett a Szaléziánum a Szent Mihály-plébániával közösen helyi pályázatot is hirdetett a veszprémi várban zajló Advent a várban című rendezvénysorozathoz kapcsolódva. A Veszprémi Főegyházmegye oktatási intézményeiből mintegy kétszáz alkotás érkezett be, melyekből félszáz betlehemábrázolást díjaztak és állítottak ki. Ezek nagy része rajz vagy festmény, viszont számos különleges anyagokból készült betlehem is érkezett a pályázatra, például gyurma, valamint legó felhasználásával készült alkotások is.

Udvardy György érsek megnyitó beszédében így fogalmazott: A lélek csendjében a készület idején szeretnénk közelebb kerülni ahhoz a titokhoz, hogy Isten az ő Fiában, Jézus Krisztusban emberré lett. Olyanná lett, mint mi. Nagyon fontos üzenete van: családban született. A mai apák és anyák a maguk szeretetével, a gyermek elfogadásával, nevelésével a Szentháromság egy Isten szeretetét teszik jelenvalóvá – és valójában ez az isteni és emberi titok egyszerre az, ami karácsony kapcsán megérint bennünket.

Amikor készülünk az ünnepre, a betlehem készítése segít kibontani ezt a titkot, ami a karácsony titka. A betlehemek általában egy nyitott térben, barlangban ábrázolják Jézust, Máriát, Józsefet, a hozzájuk érkező pásztorokat, az ott lévő állatokat. Ez a tér hív bennünket: „Lépj be! Keresd meg a helyedet ebben az alkotásban!”. Ezért is köszönöm a szervezőknek a pályázatot – mondta a főpásztor. A betlehemek segítségével felnőttek is, gyerekek is elmélkedhetnek a nagy titokról: Mit jelent, hogy az Isten belépett az életünkbe, és bevon bennünket a saját életébe? „Kívánom, hogy mindazok, akik pályamunkát készítettek – akár díjazottak, akár nem – legyenek nagyon boldogok, mert ezt az isteni titkot szemlélhették. És kívánom, mindannyiunknak legyen bátorságunk ebbe a titokba belemélyedni!”

Fábry Zoltán, a Magyar Kézművességért Alapítvány elnöke köszöntőjében a jászolkiállítás történetéről mesélt. A betlehemijászol-készítő mozgalom 26 éve indult útjára Magyarországon; ma már az ország majdnem minden városában, településén van ehhez hasonló kiállítás. De Veszprém büszke lehet, hiszen öt évvel ezelőtt a város volt az első, amely magáénak vallotta és idehozta az alapítvány pályázatára beérkezett munkákból rendezett kiállítást, most pedig kiírtak egy helyi pályázatot, hogy az itt élő alkotókat is megszólítsák.

Az ünnepi köszöntések után Udvardy György érsek és Nagy Károly apát, kanonok, plébános adtak ajándékot a legszebbnek ítélt tizennégy alkotás készítőjének.

A jászolkiállítás 2020. január 9-ig tekinthető meg a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria