Kétrészes egyháztörténeti tankönyvet jelentetett meg a Váci Egyházmegye

Kultúra – 2017. szeptember 10., vasárnap | 14:03

Nem csak gyermekeknek szól az a kétrészes egyháztörténeti tankönyvcsalád, amelyet augusztusban adott ki a Váci Egyházmegye „A Messiás az egyházban” címmel.

„Isten és az emberiség kapcsolata a keresztény felfogásban a Messiás (a Fölkent, a Khrisztosz) személyében valósul meg. Benne és általa válik ez a kapcsolat személyessé. A keresztény vallási élet ezt a személyes kapcsolatot, párbeszédet tükrözi, teszi kézzelfoghatóvá. Történelmi folyamatában megtapasztalható azoknak az embereknek a közössége, akik abban a hitben élnek, hogy Jézus Krisztus személyében eljött, és velünk van a Messiás. Ezt a hívő közösséget nevezzük egyháznak. … Ahhoz, hogy saját életünkben helyes állásfoglalásra juthassunk, mellőzhetetlen az egyház hiteles ismerete” – e gondolatokkal ajánlja diákoknak, tanároknak és minden istenkereső felnőttnek Beer Miklós váci megyéspüspök az új hittankönyvet.

A könyv a 2. század elejétől a II. vatikáni zsinatig, hat korszakra bontva tekinti át az egyház történetét. Az egyes fejezetekben általános történelmi keretek közé illesztve tárgyalja az egyház történeti kibontakozását és intézményi szerveződését. Bemutatja, hogyan jelenítette meg az adott korszakban a hívő közösség a Messiást liturgiájában, tanításában és tanúságtevő életében: az elméleti áttekintést egyháztörténeti források, illetve egyházi dokumentumok elemzése, értelmezése teszi teljessé. A könyvet elsősorban a középiskolás korosztály és az őket tanító pedagógusok számára ajánlják az egyháztörténelem tanulásához, tanításához és különösen a hittanérettségire való felkészüléshez, felkészítéshez.

A kötet szervesen kapcsolódik a Várakozás a Messiásra (az üdvtörténet ószövetségi szakasza, ószövetségi bevezető és exegézis) és a Messiás (az üdvtörténet újszövetségi szakasza, újszövetségi bevezető és exegézis) könyvekhez. Mindhárom kiadvány megrendelhető, illetve letölthető a Váci Egyházmegye honlapjáról.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria