Ránk harmatozó fények – Kiállítás az „adventi embereknek” a győri Triangulum Galériában

Kultúra – 2019. december 4., szerda | 14:55

Böcskei Győző, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa és Martos Gábor művészeti író nyitották meg november 30-án a karácsonyi ünnepkört bemutató tárlatot a győri Triangulum Galériában.

A kiállítás, amely a Szent László Látogatóközpont, Kovács-Gombos Gábor festőművész, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, Bodó Dénes vasútmodellező, valamint a szentendrei Hubay Ház együttműködésével valósult meg, január 5-ig tekinthető meg.

„Az adventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valójában mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosabban úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart” – idézte köszöntőjében Várkonyi Borbála, a Szent László Látogatóközpont munkatársa Pilinszky János szavait.

„Elérkezett ez a jeles és ünnepi időszak, a kegyelem ideje. Ezt a napot sóvárogva várták és repeső szívvel fogadták a próféták. És milyen ünnepélyességgel tartotta meg mindig is az Egyház! Így kell nekünk is eltöltenünk, istenfélelemben, Istent dicsérő lélekkel és szüntelen hálaadással az örök Atyának mérhetetlen irgalmáért, melyet ebben a misztériumban, ebben az örömteli titokban megmutatott. Egyszülöttjének eljövetelével megszabadít minket, az égbe hív, a mennyei szentélybe vezet, az igazságot mutatja meg mindnyájunknak” – fogalmazott Böcskei Győző plébános.

Martos Gábor művészeti író Kosztolányi Dezső Harsányi Lajosnak, a nagyigmándi születésű pap költőnek – aki a Győri Egyházmegyében szolgált lelkipásztorként – írt gondolatait osztotta meg az egybegyűltekkel: „A nappalok egyre rövidebbek lesznek, a sötétség egyre sűrűbb és hosszabb. És ti azt mondjátok: nem kell félni. Majd jön valaki, aki elűzi a sötétséget és sose látott fényt gyújt a világnak. Az adventi emberek remélnek és várják a fényt.”

Kovács-Gombos Gábor oltárképein – ahogy a művész nevezi őket – ez a fény jelenik meg. Martos Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a hagyományos oltárképekkel ellentétben nem konkrét jelenetekkel, bibliai szereplőkkel fogunk találkozni Kovács-Gombos Gábor művein, az alkotások mégis közvetítik a szakralitást. „Harmatozzatok, egek” – áll Izajás próféta 45. könyvének 8. versében és imádkozzuk az adventi roráte szentmisék kezdőénekét énekelve, a Kovács-Gombos Gábor festményeit bemutató válogatás is ezt a címet viseli: „Ezeken a képeken fények vannak, valahonnan ránk sugárzó, ránk szitáló, ránk harmatozó fények” – fogalmazott Martos Gábor.

Kovács-Gombos Gábor festőművész alkotásai mellett a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár képzőművészeti alkotások és írott források segítségével bemutatja azt, hogy Isten miképpen van jelen angyalain, küldöttein keresztül az emberiség történelmében.

A következő teremben Bodó Dénes négy évszakon átvezető vasútmodellje várja a családokat. A szentendrei Hubay Ház dekorációja a gyermekeket szeretné megszólítani, és számukra élvezetessé tenni a komolyabb tartalmakat. Láthatunk különböző módokon feldíszített karácsonyfákat, valamint egy fényinstallációval megvilágított betlehemet.

A megnyitó estje a Baranyai Kvartett hangversenyével zárult: Baranyai István, Járóka Sándor, Németh Csaba és Villányi Péter előadásában többek között Bach, Dvořák, Mozart, Schubert és Weiner Leó művei csendültek fel.

December 7-én 17 órakor a kiállítás kísérőrendezvényeként a győri Szentlélek-templom ének- és zenekarának hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők a Triangulum Galériában. December 14-én Berecz András ének- és mesemondó estjén vehetnek részt, majd az adventi programok sorát december 21-én a Brenner János Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének koncertje zárja.

A tárlat hétfőtől csütörtökig 10 és 18 óra között, pénteken és szombaton 10 órától 20 óráig, vasárnap pedig 10 órától 18 óráig látogatható.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Bögi Tamás, Németh Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria