Kiállítással is ünneplik Görögország és a Szentszék negyvenéves diplomáciai kapcsolatait

Kultúra – 2021. november 14., vasárnap | 12:59

A vatikáni Kancellária palotájában tekinthető meg a görög szentszéki nagykövetség által kezdeményezett kiállítás, amely a Szentszék és Görögország közötti diplomáciai kapcsolatok negyvenéves évfordulójáról emlékezik meg. A tárlat Ferenc pápa közelgő, decemberi görögországi apostoli látogatását előzi meg.

Az Emberek szeretetközössége – az emberi alak ábrázolása címet viselő tárlaton, amely november 8-án nyílt meg, 66 görög művészeti alkotás tekinthető meg, amelyek az athéni Nemzeti Galériából (más néven Alexandrosz Szutszosz Múzeum) és magángyűjteményekből származnak, a posztbizánci kortól egészen a jelenkorig.

A december 8-ig nyitva tartó kiállítás Ferenc pápa december 2. és 6. közötti görögországi apostoli látogatását előzi meg és készíti elő a nagyközönség számára a két állam közötti diplomáciai kapcsolatok jubileuma alkalmából.

Nikosz Dendiasz görög külügyminiszter a napokban találkozott a Vatikánban Pietro Parolin bíboros államtitkárral a jeles évforduló és a Szentatya közelgő görögországi látogatása alkalmából. A megbeszélésen a felek nyugtázták a két állam közötti kiváló kapcsolatokat. Ezt követően a külügyminiszter ünnepélyesen megnyitotta a kiállítást. Beszédében hangsúlyozta, Görögország törekszik a Szentszékkel való kapcsolatok megerősítésére. A felek az együttműködés lehetőségét abban látják, hogy közös elképzeléssel rendelkeznek világunk nagy kihívásai, így a klímaválság, a pandémia és a migráció kezelése terén.

A tárlat megnyitóján köszöntő beszédet mondott Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkára. A Szentszék és Görögország közötti mély kulturális és történelmi kapcsolatokat és azok jelentőségét, valamint a nemzetközi közösségre vonatkozó közös elképzeléseket emelte ki. Rámutatott, ezek a kapcsolatok a keresztény hit eredetének és elterjedésének története miatt egyediek. Rómában különösen érzékelhető, hogy a latin világ mennyit köszönhet a görög kultúrának, amely felbecsülhetetlen értékű örökség az egész emberiség számára.

Az egykori Kancellária épületében berendezett kiállításon a legjelentősebb görög művészek alkotásai tekinthetők meg, köztük kortárs művészek darabjai is.

Nikosz Dendiasz külügyminiszter megnyitó beszédében az emberi alak ábrázolásának jelentőségét emelte ki a görög művészetben. 

Az ábrázolt emberi alakok láthatóvá teszik a görögök európai identitását, megőrizve görög mivoltukat – mondta. – A kiállítás egyrészt bemutatja az európai szellem hozzájárulását a modern Görögország kialakulásához, másrészt azt is megmutatja, hogyan fogadta be a nyugati világ a görög kultúra értékeit.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria