Kihirdették a Gizella-fanfár és a Gizella-mise megírására kiírt zenei pályázat eredményét

Kultúra – 2022. szeptember 30., péntek | 19:57

Idén májusban hirdette meg a Veszprémi Főegyházmegye a Gizella-fanfár és a Gizella-mise megírására vonatkozó komolyzenei pályázatát a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023) program támogatásával és a Filharmónia Magyarország közreműködésével. Az érseki szentmisével egybekötött ünnepélyes eredményhirdetést szeptember 29-én tartották Veszprémben.

A pályázatok célul tűzték ki, hogy Veszprém város 18–19. századi példátlan gazdagságú zenei időszakára emlékezve és ahhoz kapcsolódva, maradandó kulturális értékeket alkotva gazdagítsák a város és a főegyházmegye zeneirodalmát.

A két pályázat olyan zeneművek megszületését segítette elő, amelyek megidézik Gizella Veszprém városa iránti szeretetét, a királyné hitben való elköteleződését, és egyben méltók a Veszprémi Főegyházmegye érseki jelmondatához: „Őseink hite a jövő reménye.”

A Gizella-fanfár kiírására 10, míg a Gizella-misére 7 pályamű érkezett be, amelyeket a zenei szakemberekből álló bírálóbizottság anonim módon értékelt.

A zsűri tagjai Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója; Tardy László Liszt Ferenc-díjas egyházzenész és karnagy; Virágh András Gábor zeneszerző, orgonaművész; Vikman Pál, a VEB 2023 komolyzenei programmenedzsere; valamint Horváthné dr. Csomó Orsolya, a Veszprémi Főegyházmegye Egyházzenei Bizottságának elnöke voltak. A bizottság elnöke Udvardy György veszprémi érsek volt.

Az ünnepélyes eredményhirdetés szeptember 29-én az Árpád-házi Szent Margit-templomban érseki szentmisével kezdődött, majd a Veszprémi Érseki Főiskola dísztermében került sor a díjátadóra. A Gizella-fanfár pályázatán I. helyezést ért el Malek Miklós, II. helyezést Kovács Szilárd Ferenc; megosztott III. helyezést kapott Balogh Máté és Magda Dávid zeneszerző.

A Gizella-mise pályázatának díjazott zeneszerzői: Kovács Szilárd Ferenc I. helyezett, Déri András II. helyezett, Mészáros Zsolt Máté III. helyezett.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen a Mendelssohn Kamarazenekar és a Magyar Honvédség Veszprémi Légierő-zenekara működött közre.

Az első három helyezést elért zeneműveket 2023-ban, Veszprém Európa Kulturális Fővárosa évében, Gizella napján ünnepélyes szentmise keretében hallhatja majd először a közönség.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria