Kivételesen látogatható a pécsi cella trichora

Kultúra – 2017. szeptember 25., hétfő | 15:40

A Pécsi Egyházmegye Keresztény Örökség Kutatóintézete és a Janus Pannonius Múzeum szervezésében Tóth Zsolt régész előadással egybekötött látogatásokat vezet az I. számú cella trichorában szeptemberben és októberben. Az 1922-ben felfedezett romok a restaurálás befejezéséig egyébként nem látogathatók.

A pécsi székesegyház nyugati oldala előtt 1922-ben megtalált háromapszisos késő római kori temetői épület (I. számú cella trichora) megmaradt részei fölé ugyan védőépületet emeltek, de a nagyközönség számára nem nyitották meg; a régészeti emlék és freskói a restaurálás befejeztéig nem látogathatók.

A Korszakokon átívelő történelem – Cella trichora épületek Sopianae északi temetőjében című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan a Pécsi Egyházmegye, az ingatlan tulajdonosa és a Janus Pannonius Múzeum, a kiállítás rendezője lehetőséget biztosít eme páratlan emlék megtekintésére helyszíni vezetéssel egybekötve.

A vezetés helyszíne a pécsi Szent István tér, a cella trichora romjai. A látogatók a székesegyház délnyugati tornya előtt találkoznak.

Az előadások és látogatások időpontjai: szeptember 25., 26., 27., 28., október 16., 17., 18., 19., 20. Minden alkalommal 16.30-kor kezdődnek.

Részvétel kizárólag előzetes jelentkezés alapján lehetséges. Regisztráció telefonon: 06 30 399 52 91, vagy emailben: tothizs@gmail.com.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria