Koloss István egyházzenészre emlékezünk

Kultúra – 2020. április 19., vasárnap | 12:50

Koloss István a 20. századi magyar egyházzene egyik legmeghatározóbb alakja volt, évtizedeken át, egészen haláláig a budapesti Szent István-bazilika orgonistájaként szolgált. Tíz évvel ezelőtt, fehérvasárnap adta vissza lelkét Teremtőjének.

Nemcsak mint orgonista, de mint zeneszerző is jelentős örökséget hagyott ránk, főként egyházi kompozíciói, kiemelten kórusművei által. Koloss a Boldog Apor Vilmos emlékére komponált miséjében természetes finomsággal ötvözi a magyar zeneszerzési hagyományt a 20. századi francia zene eszköztárával, létrehozva semmivel össze nem téveszthető sajátos stílusát.

Megemlékezésében Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész, a pécsi bazilika zeneigazgatója egy személyes élményét eleveníti fel a zeneszerzővel:

„Amikor meghívtuk Debrecenbe, hogy tartson mesterkurzust a város orgonistáinak, a kurzust követően Koloss István és a résztvevők között kötetlen beszélgetés alakult ki. Ekkor ő arról mesélt, hogy szerinte a zene egy lehetőség, ugyanis mindenben, ami szép, abban kicsit megláthatjuk Istent. Így az értékes zenék által Isten fénye világíthat meg minket. Gyönyörű zeneszerzői hitvallás ez.”

Koloss István miséjének három tételéből felvétel készült 2018 nagyböjtjében; a pécsi bazilika Mozart Kórusa szólaltatja a művet Szamosi Szabolcs karnagy vezényletével:

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria