Millió szív összecsengjen – Kongresszusi hívogató énekkel, tánccal, képekkel

Kultúra – 2021. augusztus 31., kedd | 17:43

Mostantól elérhető az interneten az a zenei műsorszám, amely az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódóan a Pesti Vigadóban rendezett kiállítások megnyitóján hangzott el.

Állva tapsolt és együtt énekelt a közönség augusztus 2-án a Pesti Vigadó dísztermében, amikor énekesek és táncművészek előadták az Örömforrás variáció 19 képmásra című látványos színpadi művet. A rendező, Meskó Zsolt a három nagyszabású kiállítás, az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus emlékezetét, a görögkatolikus egyház művészetét és a szolgáló keresztény szeretetet bemutató tárlatok által ihletett, különleges kompozíciót hozott létre. Az egyetlen előadásra szánt művet a Keresztény Múzeumnak köszönhetően bárki megtekintheti az intézmény YouTube-csatornáján.

A zsoltársorokra és a „Győzelemről énekeljen” kezdetű eucharisztikus himnuszra épülő dallamok és szövegek, a mozgás, a tánc széles íve az emberiség történetének messzi múltjától egészen napjainkig vezetnek. Gyermekek, fiatal felnőttek és idősebbek jelennek meg sorra a szemünk előtt, akik magyar, angol és latin nyelven jelképesen az egész emberiséget megszólaltatják különféle zenei stílusokban, hogy „millió szív összecsengjen, magasztalja az Urat”.

A Keresztény Múzeum munkatársai bíznak benne, hogy a kiállítások és a most közzétett videó emelkedett hangulata egyre többünket ösztönöz arra, hogy részt vegyünk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szentmiséin, a körmeneten és az előadásokon.

Forrás és videó: Keresztény Múzeum

Fotó: Mudrák Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria