Könyvben is olvashatók az Angyalföldi Eucharisztikus Kongresszus előadásai

Kultúra – 2020. május 5., kedd | 11:53

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való előkészületként Angyalföldi Eucharisztikus Kongresszust tartottak tavaly november 10–16. között a Béke téri Szent László-templomban; a Rokolya utcai Mária, keresztények segítsége-templomban; az Angyalföldi Szent Mihály-templomban és az Árpád-házi Szent Margit-templomban. Az Új Ember Kiadványok új kötetében a konferencia előadásait olvashatjuk.

A Mise történt! című kötethez Erdő Péter bíboros, prímás írt ajánlót. Ebben a főpásztor többek között ezt írta: „Az Eucharisztia az egység szentsége. Örömmel vettem részt a Béke téri Szent László-plébániatemplom felszentelésének 90. évfordulóján tartott szentmisén, valamint az Angyalföldi Eucharisztikus Kongresszus kezdőnapján. Külön öröm volt számomra a plébániák összefogása, amellyel az Eucharisztia iránti tiszteletüket fejezték ki, és szólították meg a híveket a közös ünneplésre, hívták meg Angyalföld lakóit, hogy ne csak közösen imádkozzanak, hanem egyre jobban megismerjék azt az ajándékot, amelyet maga az Isten adott nekünk.

Az Oltáriszentségben az Istenember kenyér és bor színe alatt akart jelen lenni. Ezzel az átváltoztatott szent színeket emelte fel az isteni lét szférájába. A tér és idő kereteit meghaladó isteni valóságban részesül a föld termése és az emberi munka gyümölcse az átváltoztatás után. De joggal mondhatják, hogy aki mindent odaadott, az mindent követel. Isten az Oltáriszentségben mindent odaadott az embernek, amit csak képesek vagyunk odaadni. Nem fogadhatjuk fél szívvel ezt az ajándékot, nem lehet mellette helye a szívünkben a haragnak, türelmetlenségnek, önzésnek, bűnös szándéknak, kevélységnek, bosszúállásnak, vagy a nagyravágyásnak. Egész szívvel kell keresni akaratát. Rá tekintve kell berendezni az életünket.

Az Eucharisztia misztérium, ajándék, amelyet mindig újra fel kell fedeznünk, olyan ajándék, amelyet teljesen megérteni nem tudunk, ahogy Aquinói Szent Tamás imádkozza a himnuszában: »Szárnya lankad észnek, szemnek, / Élő hitből végy erőt.«”

A Mise történt! című kiadványban a képek nem csak illusztrációk – igyekeznek felidézni az esemény hangulatát is.

A Mise történt! című kötet megvásárolható az Új Ember könyvesbolt webboltjában: bolt.ujember.hu.

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria