Közéleti beszélgetések a Katolikus Rádióban – A Kerengő című műsort ajánljuk

Kultúra – 2022. június 13., hétfő | 17:43

Hol jár ma az úgynevezett „fejlett világ” 1984-hez képest? Erről beszélget a Magyar Katolikus Rádió június 14-én, kedden, 17 óra 04 perckor kezdődő Kerengő című közéleti témájú műsorában Orbán Balázs, Schiffer András és Stumpf István. A műsor szerkesztője Sályi András.

„Ne az 1984-es évre gondoljanak, amikor a szocialista országok bojkottálták a Los Angeles-i olimpiát. Hanem George Orwell 1984 című regényére” – olvasható a Magyar Katolikus Rádió műsorajánlójában.

„A mai világ más, mint Orwell világa. A könyvbéli Nagy Testvér ma nem tart szemmel; igaz, a telefonbeszélgetéseink bármikor visszakereshetőek, és a GPS mutatja, merre járunk. Miért is jutna eszünkbe a politikailag korrekt beszédről a regénybéli újbeszél nyelv, ami folyamatosan irtja a nem odaillő kifejezéseket? Végtére is a Bibliából idéző finn exminisztert 2022-ben fölmentette a bíróság a gyűlöletkeltés vádja alól. A képzelt Óceánia mindig háborúban állt, igaz az ellenség többször változott. Hogyan is állunk ma a háborúval? Nyilván nem igaz a másik Orwell-regényből, az Állatfarmból származó idézet: »Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.«”

Forrás: Magyar Katolikus Rádió

Fotó: Helikon Kiadó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria