Láttad már az égből a Mátyás-templomot, a Balatont vagy a Bokodi-tavat?

Kultúra – 2021. április 7., szerda | 16:01

A National Geographic tévécsatorna április 11-én Magyarországot mutatja be madártávlatból Európa a magasból című sorozatában.

A National Geographic Európa a magasból című sorozatának következő részében bemutatja Magyarországot, mégpedig felülről. Légi felvételeket láthatunk többek között a Hortobágyról, a budapesti háztetőkről, a szigligeti várról, a Balatonról, a Bokodi-tóról és „a magyar Pripjatyról”, az elhagyott és növényzet borította egykori szentkirályszabadjai szovjet katonai lakótelepről is. A hazánkról készült epizódot harminc országban vetítik le.

A National Geographic hatrészes sorozatában Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg ritka és egyedi szemszögből.

A hazánkról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan kivételes épületeket, tájakat választott be, amelyek az ország büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Madártávlatból láthatjuk a Zsolnay-kerámiával fedett hatalmas épületeket; a századforduló évtizedeiben a Zsolnay építészeti kerámia meghatározó jelentőségűvé vált Budapesten és vidéken is. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet lakótelepet is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük az épületegyüttes történetét is. Ezek a házak 1990 óta üresen állnak, és mára teljesen visszahódította a növényzet a környéket. Ez az ország „szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A National Geographic csapatát lenyűgözte a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton, ezért ezeken a helyszíneken is forgattak. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelését, valamint a hazánk legszebb helyei között számontartott Bokodi-tavat, amelyet „lebegő falunak” is neveznek.

Mindezeken kívül képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a Soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este kilenc órakor látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódját vasárnaponként este kilenckor vetítik.

Forrás és fotó: National Geographic

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria