Lélekkel – Országos egyházzenei fesztivált rendeznek ötödik alkalommal

Kultúra – 2019. június 4., kedd | 13:19

Ötödször rendezi meg a Filharmónia Magyarország a Con Spirito Egyházzenei Fesztivált június 5. és 10. között. Ingyenes programokkal, kivételes művészekkel is találkozhat a közönség Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Szegeden, Békéscsabán és Nyíregyházán.

Az idei egyházzenei fesztiválon azonos figyelem irányul majd mind a négy keresztény egyházra. Az eseménysorozat programjai közt olyan hangversenyek kaptak helyet, mint Sebestyén Márta, Kovács Róbert orgonaművész és a Szent Efrém Férfikar koncertje, amelyen pünkösd jeles napjának legszebb dallamai csendülnek fel bizánci görög, latin, ószláv és magyar nyelven nyolc évszázad terméséből, napkelettől napnyugatig. Olyan kiváló zeneszerzőktől hallhatnak darabokat, mint Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc, Olivier Messiaen vagy Maurice Duruflé. Bepillantást nyerhetnek az egyes korok zenei világába és nyomon követhetik a zenei kultúra fejlődését is.

Sebestyén Márta

A Kossuth-díjas Szabó Dénes által vezényelt Nyíregyházi Cantemus Kórus ad hangversenyt június 5-én Nyíregyházán, június 7-én Békéscsabán és június 8-án Debrecenben Tóka Ágoston orgonaművész közreműködésével. A kórus már a megalakulása évében aratott nemzetközi versenygyőzelme óta a világ egyik vezető énekkarának számít. A Kodály-módszer sikerének világjáró nagyköveteiként koncertjeiken kívül keresett előadói zenei nevelési konferenciáknak, mesterkurzusoknak. A kórus repertoárja a zeneirodalom széles skáláját öleli fel a reneszánsztól napjaink zenéjéig.

Szent Efrém Férfikar

Az egyházzene és az orgona egymástól elválaszthatatlanok, ezért két programon is a hangszerek királynője lesz a főszereplő. Debrecenben június 7-én Karasszon Dezső orgonaművész, zenetörténész tart orgonakurzust. A kurzus keretében lehetőség nyílik az orgonairodalom mesterműveinek megszólaltatására. Június 8-án Az orgona lelke címmel az érdeklődők bemutatón vehetnek részt, a debreceni református kistemplom felújított hangszerét ismerhetik meg.

A Nyíregyházi Cantemus Kórus

A felsorolt rendezvényeken kívül színes kínálatot nyújt a ötödik Con Spirito Egyházzenei Fesztivál a hat városban. Az érdeklődők részt vehetnek szakrális programokon, például zenés áhítaton, pünkösdi liturgián, ünnepi istentiszteleten, de lesz flashmob, szabadtéri zenés előadások, kórustalálkozó, és a gregorián énekek titkaira is fény derül.

Részletes információt a Filharmónia Magyarország honlapján találnak.

Forrás: Filharmónia Magyarország

Fotó: Váradi Levente, Orbán Domonkos, Nyíregyházi Cantemus Kórus

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria