Levéltárosok szakmai találkozója Győrben

Kultúra – 2018. november 19., hétfő | 12:35

Immár huszonegyedik alkalommal tartottak szakmai találkozót a levéltárosok november 7-én Győrben. Az idei rendezvénynek a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum adott otthont.

A levéltári nap nemcsak tudományos konferencia, hanem arra is jó alkalmat teremt, hogy a szervező intézmények – a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megyei Győri és Soproni Levéltára, Győr Megyei Jogú Város Levéltára, a Győri Egyházmegyei Levéltár, valamint a Magyar Országos Közjegyzői Kamara Levéltára és a Ráth Mátyás Evangélikus Gyűjtemény Levéltára – munkatársai találkozzanak egymással és a kutatókkal egyaránt.

Veres András győri megyéspüspök köszöntőjében rámutatott arra, hogy a levéltárakban őrzött iratanyag, valamint a levéltárosok munkája nélkül nem lehetséges a múlt feldolgozása, a jelen folyamatainak megértése és a jövő tervezése sem. Kiemelte az összefogás fontosságát és azt is, hogy a jövőben célszerű lenne egy adott téma köré csoportosítani a konferencia előadásait, ami reményei szerint még szorosabbra fűzi az intézmények között amúgy is jó kapcsolatot.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese a levéltárak tudomány- és kultúraközvetítő szerepét emelte ki előadásában, Borsi Róbert, a győri önkormányzat Közigazgatási és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke pedig a városi levéltár huszonöt éves történetét tekintette át.

Nógrády Árpád, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének főmunkatársa a Mátyás király trónra lépése körül kialakult polgárháború sújtotta Nyugat-Magyarországra kalauzolta a közönséget, bemutatva a vidék rettegett urait, a Szentgyörgyi grófokat. Neumann Tibor, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének főmunkatársa az Ernuszt-féle számadáskönyv vizsgálatával – évszázados történetírói közhelyet megcáfolva – arra a megállapításra jutott, hogy II. Ulászló államapparátusa semmivel sem volt kevésbé hatékony, mint Mátyás királyé. Ezt követően Nemesné Matus Zsanett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum történésze, muzeológusa az elmúlt évben megjelent levéltári kiadványokat mutatta be.

Bagi Zoltán, Győr Megyei Jogú Város főlevéltárosa a két győri várkapitányt is adó Badeni család mozgalmas történetéről beszélt, Oláh Róbert, a Győri Egyházmegyei Levéltár levéltárosa pedig a győri székeskáptalan 17. századi kanonokjainak életútját elemezte. Oross András, a Bécsi Magyar Levéltári Kirendeltség delegátusa eddig ismeretlen bécsi levéltári források alapján ismertette a győri vár 18. századi történetét. Bana József, a győri városi levéltár igazgatója a helyi városmonográfia 19–20. századi történetét tekintette át, Beregszászi Balázs, a mosonmagyaróvári fióklevéltár segédlevéltárosa pedig az idén 125 éves Moson vármegyei székház építéstörténetét ismertette. Csekő Ernő soproni főlevéltáros Sopron város 20. századi oktatástörténetébe nyújtott betekintést, míg Áldozó István, Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltárának igazgatóhelyettese előadásában azt mutatta be, hogy a Barankovits-féle Demokrata Néppártot hogyan számolta fel a Rákosi Mátyás vezette kommunista államhatalom.

A konferenciát kötetlen szakmai beszélgetés zárta, amelynek során lehetőség nyílt az elhangzottak megvitatására.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegyei Levéltár/Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria