Lipódi Ildikó: Jöjj, beszélgessünk!

Kultúra – 2019. november 30., szombat | 16:41

A kötet a kisiskolásoknak – de akár a nagyobbaknak is – a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki felkészülését szolgálja. Tizenkét beszélgetés olvasható benne Jézus és a gyermek között, amit fél óra alatt elmélkedve végigolvashatnak a szentségimádás közben.

Jézus legnagyobb öröme, ha a kisded mindennap őszintén elmesél neki mindent, „Várlak egy jó beszélgetésre, minden pillanatban, amikor szeretnél hozzám jönni.” A gyermekben, ha a szüleitől, a lelkipásztortól vagy a hittanárától hall a szeretet Istenéről, felébred a vágy arra, hogy jót tegyen, „hiszen már én is tudom, hogy mennyi rosszat is tesznek az emberek”. Az első és legfontosabb lépés, hogy a gyermek megfogja Jézus kezét, és engedje, hogy együtt induljanak el „gondolatban és lélekben”. Krisztus legfontosabb figyelmeztetése: „ha nem szereted a másik embert, akkor engem sem szeretsz igazán… a szeretet azt jelenti, hogy a másik embernek jót akarsz... és a szívedben is jót kívánsz neki… Még akkor is, ha nem kedveled őt egészen.” S vajon a gyermek hogyan szeretheti azt a társát, akit nem nagyon kedvel? Például ha a tanulásban segítségre van szüksége, nem hagyja egyedül. „Hidd el, a te szíved is megtelik majd szeretettel. Sőt, legközelebb már egy kicsit kedvesebb lesz az a gyerek.” A gyermeknek nem szabad hagynia, hogy a rossz legyőzze, neki kell a rosszat legyőznie jóval. Ha a gyermek jól használja fel a benne meglévő tudást, fényt visz az életbe. Ki kell deríteni, mi az, amiben ő is világítani tud mások számára. A mennyei Atya mindenkinek ad valamihez tehetséget. Sokféle hivatás van, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz, mindenki a már megszerzett tudásával szolgálja embertársait. „Beteget gyógyít, növényeket gondoz, képekkel örvendezteti meg a többieket, főz, tanít, házat épít, autót vezet… Az igazi keresztény tudásával és alázatával fénysugár lesz a többiek számára.” A gyermeknek – szülei, tanárai segítségével – korán rá kell ébrednie, mi szeretne lenni felnőttként. „Fontos, hogy a tőlem kapott tehetségedet, tudásodat egy számodra is érdekes munkában hasznosítsd. A többieket szolgálva a te életed is széppé, értékessé válik.”

Megtanítja Jézus a hozzá forduló gyermeket a közbenjáró ima fontosságára, szépségeire. Ha valakiért imádkozik, utána sokkal nagyobb szeretettel tud feléje fordulni. Egyedül, önmaga erejéből sem a gyermek, sem a felnőtt nem tudja valóra váltani Krisztus tanítását, de ha a kisded rábízza magát Jézusra, sok mindent megtehet, amire tanította. „Szeretlek, s a feladataidat nehezebb részét én vállalom. Ha szeretned kell valakit, majd én neked ajándékozom a szeretetemet. Ha meg kell bocsátanod, én az irgalmamat adom neked. Ha imádkozni szeretnél, Szentlelkemet küldöm el, hogy veled fohászkodjon. Ő majd segít meghallani az én hangomat is.”

Isten fiaként Jézus Krisztus pontosan tudja, hogy a gyermek – akárcsak a felnőtt – néha követ el hibát, és akkor is szeretni fogja, „de miattad fontos, hogy őszintén megbánd, amit tettél”. Jézusban határtalan a bizalom, mert tudja, hogy a gyermek komolyan gondolja: többé nem tesz rosszat. Szeretettel befogadja a gyermeket, akinek többé nem kell félnie, hogy végleg eltéved.

A szeretetet hirdető szöveghez illeszkedő rajzokkal teletűzdelt kötet legnagyobb erénye, hogy a gyermek megtanulhatja a könyvből, milyen a valódi közbenjáró imádság, miért fontos a hálaadás, miként kell dicsőíteni Istent, miért az emberiség legnagyobb ajándéka a szentáldozás, és talán a legfontosabb: hogyan lehet a gyermeknek Jézussal a legjobb barátként beszélgetni.

Lipódi Ildikó: Jöjj, beszélgessünk!
Szent Gellért Könyv, 2019

Fotó: Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria