Magyar katolikus jelenlét a világban címmel nyílt vándorkiállítás a nagyváradi püspöki palotában

Kultúra – 2022. május 23., hétfő | 16:49

Tíz tablón „utazhatjuk körbe” a Földet a május 17-én Nagyváradon, a püspöki palotában megnyílt, Magyar katolikus jelenlét a világban című vándorkiállítás révén, amely a Magyarország határain túli, de magyar vonatkozású zarándokhelyeket, katolikus emlékeket, nagy hatású magyar katolikus személyiségeket és a különböző világrészeken tevékenykedő magyar misszionáriusok szolgálatát mutatja be.

A május 17-én tartott kiállításmegnyitó vendégeit Böcskei László nagyváradi megyéspüspök köszöntötte, majd átfogó előadás keretében Érszegi Márk Aurél, a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója mutatta be a Nagyváradra érkezett vándorkiállítást.

Az eseményen, amelynek a püspöki palota díszterme adott otthont, részt vettek Magyarország kolozsvári főkonzulátusának munkatársai, Kőrösi Viktor Dávid vezető konzul és Demeter Katalin konzul.

Érszegi Márk Aurél elmondta, hogy a 2021 szeptemberében Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szolgáltatta az apropót a Külügyminisztérium számára arra, hogy összeállítsa ezt a kiállítást. A Katolikus Egyház világtalálkozója ugyanis – amelyen szimbolikusan az egész Katolikus Egyház jelen volt Budapesten, és amelynek záró szentmiséjét Ferenc pápa mutatta be – jó alkalom volt arra, „hogy megnézzük, mi az, amit mi, katolikusok tudtunk adni a világegyház számára a hit révén, jelesül a katolikus hit révén, hogyan kapcsolódunk az egyetemes egyház küldetésébe”.

Tíz tablón nem lehet kimerítő képet adni arról, hogy mi mindent adott a magyarság a Katolikus Egyháznak 1000 év leforgása alatt, ugyanakkor e kiállítás organikusan bemutatja, hogy a magyar katolicizmus mindig is bekapcsolódott a maga korának nagy nemzetközi katolikus kezdeményezéseibe, folyamataiba – emelte ki a vallásdiplomáciai főtanácsadó.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen kritériumok szerint állították össze a tablókat, Érszegi Márk Aurél elmondta: arra törekedtek, hogy minden országból egy-egy olyan részt, helyet válogassanak be, amely az ottani katolikus magyarságnak ma a legfontosabb vallási helyszínei közé tartozik. Az ezekre a tablókra sűrített képek mindegyike „ablakot nyit a világra, általuk bejárhatjuk a katolikus világot, megnyithatunk, elmélyíthetünk egy-egy történetet, rájöhetünk, ott voltunk és vagyunk ma is a Katolikus Egyház fő áramlataiban, és ez egy szép feladat számunkra”.

Miért fontos ez a kiállítás egy diplomata számára? – tette fel végül a kérdést. „A diplomácia feladata az, hogy azt keressük, ami összeköt bennünket, keressük a barátság, a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségét, a hit pedig valóban összeköt, és ennek azon aspektusait kell keresni, amelyek összekötnek bennünket más népekkel, a világ más tájaival.”

A vándorkiállítás egy héten át látogatható a püspöki palota első emeletén, az egyházművészeti gyűjtemény és a többi tárlat programjába illeszkedve: keddtől szombatig 10 és 17 óra között.

Forrás és fotó: Nagyváradi egyházmegye/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria