Májusban a milánói dómban olvassák fel az Isteni színjátékot

Kultúra – 2021. április 24., szombat | 19:40

Folytatódnak Olaszországban a megemlékezések Dante Alighieri halálának 700. évfordulóján. Assisiben április 17-én előadást tartottak Dante, Szent Ferenc és a humanizmus címmel, a milánói székesegyház főoltáránál pedig májusban felolvassák a Divina Commedia mindhárom könyvét.

Az assisi Szent Ferenc-bazilika adott otthon április 17-én Massimo Cacciari filozófus előadásának, melyet a folignói önkormányzat és az Assisi Szent Konvent által szervezett Dante-napok keretében rendeztek meg, online. A megemlékezések április 11-én kezdődtek, mivel 1472-ben ezen a napon adták ki először nyomtatásban – éppen Folignóban – az Isteni színjátékot.

A „Dante a dómban” elnevezésű kezdeményezést a milánói székesegyház főpapja, Gianantonio Borgonovo szorgalmazta, az Ambroziánus Könyvtárral együttműködve. A program művészeti vezetője Massimiliano Finazzer Flory. Közreműködnek a milánói Scala zenészei. A szervezők azt remélik, hogy ez a kiemelkedő esemény nyithatja meg a város kulturális életét a koronavírus-járványt követően.

*

A költő halálának 700. évfordulója alkalmából meghirdetett ünnepségsorozat szeptemberig tart. A fő téma Dante munkássága és az umbriai vallásos kultúra, valamint Dante és Szent Ferenc kapcsolata – ez utóbbi témánál a Paradicsom IX. éneke az összekötőkapocs, mivel annak Assisi Szent Ferenc a főszereplője.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria