Mátyás király a Káptalandombon – Kiállítás nyílt Győrben a reneszánsz uralkodóról

Kultúra – 2018. november 27., kedd | 10:35

„Mátyás király – mecénás és katona” címmel Merényi Zoltán és Somodi András acél-, réz- és vászonkompozícióiból nyílt kiállítás a Szent László Látogatóközpont szervezésében november 15-én Győrben, a Káptalandombon, a Mátyás-emlékév keretében.

A kiállítás anyagát azzal a szándékkal állították össze, hogy bemutassák a humanista uralkodót, aki megvédte Európát a török hadaktól. A megnyitón megjelenteket Veres András győri megyéspüspök köszöntötte, beszédet mondott Reisner Ferenc, a Győri Hittudományi Főiskola rektora, valamint Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója. A zenei közreműködő Kátai Zoltán énekmondó volt, aki megidézte Mátyás király korát.

Veres András köszöntőjében arra utalt, hogy Mátyásról mindenki fejében szép, dicséretes kép él, ő az igazságos király. A megyéspüspök szerint a tárlat címe provokáló, ezek a szavak (mecénás és katona) túlzóak. „Ismereteim szerint Mátyás király saját hatalmának erősítése és vagyonának növelése érdekében igyekezett olyan politikai és egyházpolitikai lépéseket tenni, amivel az egyházi javadalmakat a saját pénztárának gazdagítására fordította – mondta a főpásztor. – Igaz, hogy békés, nyugalmas időszakot teremtett az országban, de inkább hódítani akart, mint védeni az országot.”

Reisner Ferenc, a Győri Hittudományi Főiskola rektora Mátyás király életútját elevenítette fel, többek között arról beszélt, hogy mi határozta meg az uralkodó életét, politikáját. A kiállítás szervezői bíznak abban, hogy a különleges tárlat hozzájárul a közép-európai népek közötti együttműködés elmélyítéséhez is.

A kiállítás december 12-éig ingyenesen látogatható a Káptalanházban (Káptalandomb 11.) mindennap 10 és 18 óra között.

Forrás és fotó: Szent László Látogatóközpont/www.győrplusz.hu; Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria